ВиК ще санкционира фирмите за забавяне на асфалтирането на разкопаните по Водния цикъл улици

ВиК ще санкционира фирмите за забавяне на асфалтирането на разкопаните по Водния цикъл улици

До края на ноември ще бъдат възстановени асфалтовите настилки на разкопаните улици от първия етап на Водния проект, увериха изпълнителите

Областният управител Стефан Сабрутев свика работна среща във връзка с изпълнението на Интегриран воден проект на агломерация Смолян. Срещата имаше за цел да се проследят етапите на реализация на проекта, крайните срокове за завършване, както и да се предприемат мерки и действия по координация на дейностите по строително – монтажните работи, съгласно договорните условия на ФИДИК – червена книга и договорните условия на ФИДИК – жълта книга.

Представителите на фирмите изпълнители представиха информация относно изпълнението на дейностите, сроковете и улиците с нарушена, възстановена и невъзстановена пътна настилка.

Hа cpeщaтa пpиcъcтвaxa oщe зaм.-oблacтният yпpaвитeл Xpиcтo Cтaнчeв, зaм.-ĸмeтът нa oбщинa Смолян Mapиaнa Цeĸoвa, yпpaвитeлят нa BиK-Смолян инж. Pyмянa Янчeвcĸa и фиpмитe - изпълнитeли нa пpoeĸтa.

„ От представителите на фирмите, разбрахме, че дейностите по водния проект трябва да приключат в срок и няма да се налага да се връщат пари. Знаете, че в проекта са включени три подобекта. Първият се изпълнява от един консорциум по червен ФИДИК, който е на финала, има два-три месеца за довършване. За другите два подобекта - по жълт ФИДИК и градският колектор, който се изпълнява от трета фирма, срокът е до 31 декември 2023г. Ако всичко не завърши в срок, трябва да се връщат пари по проекта, Aĸo тoвa ce cлyчи, BиK -Смолян, ĸaтo ocнoвeн инвecтитop и възлoжитeл, щe фaлиpa“, каза областният управител след срещата.

Стефан Сабрутев посочи, че другия проблем е във връзка с недоволството на гражданите, които живеят на улици, където вече са извършени СМР-тата, с изключение на асфалтовата настилка. Има голямо недоволство и жалби от граждани има на ул. „Кольо Фичето“, която е единствената улица от графика за възстановяване на асфалтовата настилка на Новия център, която от юни месец тази година е останала с невъзстановена пътна настилка.

„Разбрахме, че там трябва да асфалтират три институции. Един път по червен ФИДИК, втори път по жълт ФИДИК и трети- от община Смолян. Всеки има по някакъв етап да се довърши .Основният проблем е консорциума, който изпълнява довършителни работи по червения ФИДИК. Останали са им малко неща да довършат. От консорциума поеха ангажимент до края на този месец-30 ноември, да приключат с асфалтовите работи. Другата информация, която получихме е, че от днес започват дейности по възстановяване на настилките, като се започне от трите улици в кв. „Каптажа“ надявам се това да е вярно и да приключат в срок“, каза областният управител на Смолян.

Той посочи, че е възложил на секретаря на ВиК Акоциацията да извърши проверка на място, за да провери дали е налице съответната техника за асфалтиране, както твърдят от консорциума, изпълнител по червен ФИДИК.

„Надявам се да се спазят сроковете, все още е хубаво времето, за да не се налага при минусови температури да се полага асфалт, което ще бъде неблагоприятно за следващите години експлоатация на улиците“, допълни Сабрутев.

viksm

Управителят на ВиК ЕООД Смолян инж. Румяна Янчевска заяви категорично, че водното дружество, като основен инвеститор и възложител на проекта, започва да налага санкции на фирмите, които не са асфалтирали улиците в срок. „Всички фирми забавиха работата си от началото на годината, заради изчакване на индексацията, която с постановление на МС беше позволена и за която пуснаха методиката в края на септември. В момента сме в процес на индексация на договорите и това е единият проблем. Повечето материали са със завишени цени от два до три пъти и има договори, които наистина са в невъзможност да се изпълнят. Управляващият орган ще индексира 15 % от стойността на строителните дейности и може да бъде повишена стойността на договора при определени условия, в зависимост от това кой кога е актувал. Неизпълнените дейности след 1 юли 2021 г. също ще бъдат компенсирани по съответната методика. Другата седмица предстои да подпишем анекси с всичките фирми“, каза инж.Янчевска.
Според управителя на ВиК – Смолян забавянето се дължи и на изчакване от страна на фирмите, които не знаеха дали дейности, които вече са извършени и актувани, ще бъдат индексирани. „Относно нашето съфинансиране, аз лично имам намерение да преработим бизнес плана на дружеството в собствените си разходи и да го променим без да пипаме цената на водата. Ако останат тези условия и ако няма промяна на постановлението, ще успеем да се справим със собствени средства, като част от печалбата ще влезе в тези индексации, за да няма отражение върху гражданите“, обобщи Янчевска. По думите й много от проблемите по Водния цикъл на Смолян се дължат и на липсата на добра организация. Тя бе категорична, че ВиК ЕООД ще започне да налага санкции на фирмите за забавяне на асфалтирането на разкопаните по Водния цикъл улици в областния град.

rumi

Вирни се горе