ВЕСЕЛИЕ В ЧЕПЕЛАРЕ – ПРАЗНИК НА ХОРАТА

ВЕСЕЛИЕ В ЧЕПЕЛАРЕ – ПРАЗНИК НА ХОРАТА

На 11 май градът на шампионите Чепеларе се изпъстри от тържеството на българщината, което се отганизира за 13-та година като част от традиционните майски празници на община Чепеларе. С всяка следваща година празникът набира все по-голяма популярност и все повече гости. Инициативата на местния клуб „Веселие“ с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев събра над 500 участници заедно с гостуващите клубове по народни танци от цялата страна. Възпитаниците на ЦПЛР ОДК – гр. Чепеларе са неизменна част от празника с техните песни и танци, а гайдарският им състав с ръководител Петър Янев традиционно предвождаше шареното дефиле на многобройните участници по главната улица на града. Запазена марка на тържеството е „сворнатото хоро“, което домакините извиват около олимпийските кръгове на площад „Олимпийски“.

Превърналият се в традиция за Чепеларе празник на хората бе тържествено открит с приветствие от кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев. Градоначалникът, заедно с Екатерина Петрова, председател на Общински съвет Чепеларе и зам. –кметовете Антоанета Аговска и инж. Стоян Кузмов връчиха специални статуетки и грамоти на ръководителите на участващите клубове. Тази година ТК „Веселие“ – гр. Чепеларе празнува своят 15 рожден ден, за което бяха удостоени с почетни грамоти от Община Чепеларе и Общински съвет Чепеларе.

Танцовите клубове, които взеха участие във Веселие в Чепеларе – празник на хората 2024 г. са: ТК „Веселие“ – гр. Стара Загора с ръководители Робертино Петров и Ива Жекова; ТK „Веселие“ – гр. Чепеларе с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев; Групи по фолклорни танци при ЦПЛР – ОДК – гр. Чепеларе с ръководител Валентина Бозова и Милен Хаджиматев; ТК „Веселие“ - гр. Симитли с ръководител Любомир Марянски; ТК „Антерия“ – гр. Пловдив с ръководител Емилия Иванова и хореограф Йордан Костов; ТК „Опа – иха“ – гр. Рудозем с ръководител Екатерина Лазарова; ТК „Хоротропци“ – гр. Кърджали с ръководител Гинка Кирчева; ТК „Китка“ - Крумовград с ръководител Даниела Бояджиева; ТК „Хорце“ -Стара Загора с ръководител Соня Драгова и хореограф Анна Александрова; ТК „Чародейци“ – гр. Пловдив с ръководители Димитър Петров и Росалина Божкова; ТК „Калина“ с. Белащица с ръководител Росалина Божкова и ТК „Перуника“ гр. Кресна с ръководител Любомир Марянски.

Всеки клуб се изяви с представяне на един или няколко фолклорни танца. За някои от клубовете сцената се оказа малка и предпочетоха да се представят на площада. Незабравимият и емоционален празник на хората, на българските традиции, обичаи и носии продължи на площад „Олимпийски“ с всеобщо веселие и кръшни хора.

Ръководството на Община Чепеларе изказва радостта си от участието на всички клубове, гости и съграждани, с пожелания догодина, когато главната улица на града ще е с изцяло нов облик, „ за ръце на хорце“ да я запълнят по цялата и дължина.

Вирни се горе