Венера Аръчкова: „Макар и онлайн, през 2021 г. нямаме нито една провалена сесия на Общински съвет“

Венера Аръчкова: „Макар и онлайн, през 2021 г. нямаме нито една провалена сесия на Общински съвет“

Г-жо Аръчкова, благодаря ви за това блиц интервю в края на 2021 година. Като председател на Общински съвет Смолян, моля ви да кажете каква година изпращате?

2021 година беше свързана с Ковид ситуацията в цялата страна и с финансовото затруднение на община Смолян. Като председател на Общински съвет Смолян трябва да кажа, че нямаме провалена сесия, въпреки че те се провеждат онлайн. Нямаме върнати решения от областния управител. От друга страна, като работа и дейност на Общински съвет, годината ни беше ползотворна. В здравословен план, знаем всички колко хора пострадаха от Ковид-19, както в страната, така и на местно ниво.

През 2021г.местният парламент конструктивно ли работи?

Мисля че Общинският съвет работи в добър диалог между самите групи. Не се усеща междупартийно разделение. Работим в името на каузата и в името на гражданите на Смолян, така че да бъдат удовлетворени исканията и желанията им. От друга страна общинска администрация се стреми да балансира, независимо от финансовите промени и кризите. С подпомагане от държавата, респективно чрез постановления, с кандидатстване по програми и проекти успяваме да балансираме поне от части социална политика, образование и култура, детските градини. Проблемът обаче е в кадрите. Населението в страната като цяло застарява, хората са в пред пенсионна или в пенсионна възраст и се усеща силна липса на работещи кадри във всяка една сфера. Тук в общината например предстои пенсиониране на хора, които са в устройство на територията или в строителството, изградени професионалисти с много добър опит, но няма желаещи да заемат техните места, първо заради това, че не е атрактивно възнаграждението. В същото време като Общински съвет мога да кажа, че сме имали конструктивния диалог, присъствие също е имало.

Заради пандемията доста заседания се проведоха онлайн. Липсата на живия контакт как се отрази?

Общинските съветници си комуникират с хората и избирателите, всеки си има привърженици. В онлайн заседанията по определени точки те взимат участие, но това трябва да стане като поискат достъп и той им бъде осигурен. Съвсем различно е, когато сме в зала. Общинският съветник може да стане, да развие тезата, да отговори на въпроси, ако има такива. Когато сме в зала диалога е по-добър. Липсва добрата комуникация при онлайн заседанията, но обстоятелствата са такива.

Кой дебат ще запомните като най-тежък и труден?

Най-тежките проблеми са бедствията и авариите на територията на общината, капиталовите разходи, проблемите, които се създадоха с изпълнението на проекта за воден цикъл. Гражданите се обръщат към общината и към общинския съвет за помощ. За някои от тях ние сме в положение, в което не можем да помогнем, това са дейности по проекти или държавно делегирани, по който си има изпълнител ние нямаме участие там. Родопчани са съвестни, не сме забравили човешкото в себе си и когато искат нещо да се случи, те са склонни да направят компромис и да изчакат. Въпреки всичко и Общинския съвет и общинска администрация правят всичко възможно да балансират.

Вие сте дългогодишен финансист, как приключва финансово община Смолян тази година?

Община Смолян има наложена финансова дисциплина, която не може да се промени за ден, за два или за година, когато екипът е един и същ. Тази наложена дисциплина продължава и до момента. Ковид-19 се отразява тежко, но Общината се опитва да балансира с постановленията, с оптимизацията на разходите, със съкращения на част от персонала в пенсионна възраст. Не се допуска да се вземат нови заеми, няма нови просрочени задължения, но в същото време не можем да погасим и старите безлихвени заеми.

В навечерието на Нова година какви са вашите пожелания и каква 2022 година си пожелавате вие?

Искам да пожелая на всички смолянчани преди всичко да сме живи и здрави, родопския дух да гори във всички нас. Смелостта и добронамереността в родопчани е голяма. Нека да имаме уважение към самите нас и към всички около нас, да бъде по-малко злобата и завистта вътре в нас. Да се чувства благоденствието както в дома, така и на работата, така и в общината като цяло.

Вирни се горе