Велико повечерие с втората част на Покайния канон на св. Андрей Критски, в храм „Св. Дух”- Смолян

Велико повечерие с втората част на Покайния канон на св. Андрей Критски, в храм „Св. Дух”- Смолян

На 28 февруари, за втора поредна вечер благочестиви християни и духовници се събраха на вечерно великопостно богослужение. Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия отслужи в храм „Св. Дух”- Смолян Велико повечерие с Покайния канон на св. Андрей Критски. Той прочете затрогващо втората статия на покайната творба. Молитвено съучастие в последованието взеха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество,.иконом Димитър Куцев, протойерей Иван Марински и свещениците Иван Василев, председател на храма, Васил Маджаров и Димитър Петров.

Богомолният народ за сетен път потърси от Бога помощ, за да извърши успешно подвига на покаяние, пост и молитва.Тази вечер, съборно – певци, хористи и духовници изпълниха с умиление припева на Покайния канон:”Помилуй мя, Боже, помилуй мя!”

В края на последованието епископ Висарион се обърна към вярващите с пастирско слово. Той каза:”Светата Четиридесетница е време за покаяние и молитва, през нея всеки един от нас е длъжен да изпроси от Бога опрощение на своите грехове, а храмът е най-подходящото място за това, защото за него се отнасят думите на нашия Спасител:” защото, дето са двама или трима събрани в Мое име там съм Аз посред тях.”/ Мат.18:20/. Архиереят ни прикани „да посещаваме с ревност Божия дом и с внимание да слушаме молитвите и песнопенията в него, защото те са баня за душата – както водата мие тялото, така и църковното богослужение .очиства човешката душа от греховете.”

Накрая преподаде архипастирския и светителски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и съобщи, че четенето на Канона продължава. На 1 март, вечерта, третата част на изповедното произведение ще се прочете в храм ”Св. Атанасий”- гр. Чепеларе. Нека заедно да съучастваме във вълнуващата богослужба! – призова владиката.

Сийка КЕТЕВА

vecherna

Вирни се горе