Велико повечерие с втора част на канона на свети Андрей Критски, в храм „Св. Висарион Смоленски”- Смолян

Велико повечерие с втора част на канона на свети Андрей  Критски, в храм „Св. Висарион Смоленски”- Смолян

На 19 март, за втора поредна вечер,боголюбиви християни съучастваха във вечерното богослужение, посветено на Великия покаен канон на св. Андрей Критски.Това мащабно църковно творение се състои от 250 тропара /песнопения/, насочващи човешката душа към себеосъждане и покаяние.

Великото повечерие с втората част на канона бе отслужено в катедралния храм „Св.Висарион Смоленски” от Негово Преосвещенство Смолянския епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С Владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, протойерей Иван Марински, предстоятел на храма, иконом Димитър Куцев, свещениците Васил Маджаров и Димитър Петров.Духовниците бяха с черно облачение, за да възприемем и със сетивата си настъпилия Велик пост-благодатно време за покаяние.

Архиереят прочете прочувствено текста на втората част на канона, а песнопенията изпълни пловдивският псалт Петър Христозов. И тази вечер, за пореден път прозвуча умилителният припев:”Помилуй мя, Боже, помилуй мя.”Вълнуващ бе моментът, когато епископ Висарион произнесе великопостната молитва на св. Ефрем Сирин:”Господи и Владико на моя живот, не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие. Но дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и любов дарувай на мене, Твоя раб. Ей, Господи, Царю! Дарувай ми да виждам моите прегрешения и да не осъждам моя брат, защото си благословен во веки веков. Амин”.

В края на богослужебното последование архиереят се обърна към вярващите с вдъхновена проповед. Той каза:”Светата Четиридесетница е време за покаяние и молитва, през нея всеки един от нас е длъжен да изпроси от Бога опрощение на своите грехове, а храмът е най-подходящото място за това, защото за него се отнасят думите на нашия Спасител:” ... дето са двама или трима събрани в Мое име там съм Аз посред тях.”/ Мат.18:20/. Владиката призова с ревност да посещаваме Божия дом, внимателно да се вслушаме в молитвите и песнопенията в него, защото те „омиват” душата, както водата мие тялото.Именно църковното богослужение очиства човешката душа, показвайки нравствения закон и истинността на Божието слово.

След това преподаде на всички архипастирския и светителски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай , пожела благодатни дни и леки пости и напомни за следващите вечерни служби –на 20 март в храм „Св. Дух”- Горно Смолян и на 21 март в храм „Св. Николай Чудотворец”- кв. Устово.с начало 18 часа.

Сийка КЕТЕВА

Altt

Alternativeщext

Alternavext

Вирни се горе