Велико повечерие с третата част на Покайния канон на св. Андрей Критски в храм „Св. Дух”- Смолян

Велико повечерие с третата част на  Покайния канон на св. Андрей Критски  в храм „Св. Дух”- Смолян

На 20 март благочестиви християни се събраха за поредна вечер, за да съучастват в покайното богослужение, предстоявано от Негово Преосвещенство Смолянския епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Заедно с него, в съборното великопостно богослужение участваха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, иконом Димитър Куцев и свещениците Димитър Петров и Васил Маджаров.

Духовници и вярващи изпяха вдъхновените химни на Великото повечерие „С нас е Бог” и „Господи на силите”, след което архиереят прочете третата част на дълбоката по смисъл творба. Дошлите хора попросиха Бога да не отхвърля молбите им, а да се смили и им прости, защото осъзнават своите прегрешения. В молитвена тишина зовяха : ”Помилуй ме, Боже, помилуй ме!”

В края на службата епископ Висарион произнесе проповед, насърчавайки ни като християни да постигнем през Св. Четиридесетница духовно въздигане чрез покаяние, пост и молитва. Той каза:”Ако се задълбочим мислено, ще видим, че през цялото произведение, съставено от преподобния св. Андрей преминават две главни теми: вярата и покаянието. Правата вяра е едно от условията за спасението. Господ ще спаси човека според вярата му и ако има покаяние, но не на думи, а на дела”. Архиереят за пореден път акцентира върху покайния призив на изпадналата в греховност човешка душа, която търси и жадува Божията милост и Божията правда.

След като преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, припомни, че четенето на канона продължава. Четвъртата част ще бъде прочетена на 21 март в храм „Св. Николай Чудотворец”- кв. Устово, а на 22 март ще отслужи Малко повечерие с Богородичен акатист, І статия в храм „Успение Богородично”-гр. Чепеларе.Начало 18 часа. „Нека всички заедно да съучастваме във вълнуващите вечерни служби!”- призова владиката.

Сийка КЕТЕВА

Alternative xt

Alternativext

Alternativtext

Alternativ text

Вирни се горе