Велико повечерие с Покайния канон на св. Андрей Критски – І част в храм „Св. вмчца Неделя”-кв. Райково

Велико повечерие с Покайния канон на св. Андрей Критски – І част в храм „Св. вмчца Неделя”-кв. Райково

На 18 март, в първия ден на Великия пост, вечерта,започна четенето на Великия покаен канон на св. Андрей Критски.Това е най-известното му църковно творение, което се изпълнява в храмовете в автентичния му вид вече почти 1200 години.Необикновеното в канона е, че библейските събития са пресъздадени като събития от моя живот, а Божиите истини, засягащи мене и моето спасение.

Великото повечерие с първата част на Покайния канон възглави Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия в храм.”Св. вмчца Неделя”- кв. Райково. С Владиката съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество и енорийски свещеник на храма, иконом Запрян Шиков,.иконом Димитър Куцев и свещениците Васил Маджаров и Димитър Петров.Епископ Висарион изпълни текстовете на деветте песни на Първата част на канона, пронизани от зов за осъзнаване на греха и за покаяние. Душата е дълбоко заспала в грях и заради нея свети Андрей Критски се обръща с думите:”Душо, моя, стани, защо спиш”. Вярващите заедно отпяваха припева „Помилуй ме, Боже, помилуй ме”! и с това съучастваха в трогателното молитвено последование.

В края на богослужението архиереят се обърна към богомолния народ с вълнуващо пастирско слово, в което каза:”Днес започва нашето пътуване към Пасха и пред нас лежи труден, но благодатен път, наподобяващ някаква епична битка. Битка на духа, за която трябва да положим тялото си. Битка за нашия вечен живот. Затова Църквата насочва вниманието ни към делата на покаянието и милосърдието, които са здравите основи на този духовен подвиг”.Владиката посочи, че през първите четири дни от Великия пост четем и слушаме Покайното творение на архиепископа на Критската църква. Думите на каещото се сърце на преподобния наш отец Андрей сякаш преминават през битието на целия свят и го свързваме с нашия собствен живот. Духовният пастир настави миряните да бъдат добри и пресметливи в този благодатен период – да се каят и просят от Бога прошка, да променят живота си, да преобразят духа си, да изживеят богоугодно дните на поста като ”иго благо и бреме леко”.

Накрая епископ Висарион преподаде на всички архипастирския и светителски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и пожела леки, спасителни и благодатни пости.Той съобщи, че четенето на канона продължава в следващите три дена: на 19 март в храм „Св. Висарион Смоленски, на 20 март в храм „Св. Дух”- Горно Смолян и на 21 март в храм „Св. Николай Чудотворец” – кв.Устово.Вечерните служби започват в 18 часа. „Нека заедно и молитвено да съучастваме в покайните богослужби”! – призова пловдивският викарий.

Сийка КЕТЕВА

Alternativeext

Alternati txt

Alternative xt

Alternative tet

Вирни се горе