Велико повечерие с четвъртата част от канона на св. Андрей Критски в храм „Св. вмчца Неделя”- кв. Райково

Велико повечерие с четвъртата част от канона на св. Андрей Критски в храм „Св. вмчца Неделя”- кв. Райково

**„Душо моя, душо моя, събуди се, защо спиш? Краят наближава.”

**

В четвъртия ден на Великия пост /2-ри март/ Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион възглави Великото повечерие с четвъртата част от канона на св. Андрей Критски в храм „Св.вмчца Неделя”- кв. Райково. С него съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и енорийски свещеник на храма, иконом Димитър Куцев, протойерей Иван Марински и свещениците Васил Маджаров, Димитър Петров и Апостол Аролски.

Зовът на св. Андрей душата му да се събуди преди края на смъртния час, докосна и душите на миряните, дошли на съборната покайна молитва. С благоговейно наведени глави изслушаха последната част на покайния канон, която епископ Висарион прочете прочувствено. И тази вечер прозвучаха дивните и умилителни песнопения, изпълнени от духовници, певци и хористи. С трепет в сърцата изпяха припева:”Помилуй ме, Боже, помилуй, ме!” Във вечерното богослужение съучаства и областният управител на Смолян Стефан Сабрутев.

В края на последованието епископ Висарион се обърна към вярващите с пастирско слово. В него той посочи важни факти от живота на светеца – до седемгодишна възраст бил ням, но след приобщаване със Светите Тайни получил дар слово. На 14 години се оттеглил за подвижнически живот в Йерусалимската обител на св. Сава Освещени, където станал известен с кротостта си, ума си и строгостта на живота си.Архиереят подчерта покайната дълбочина на боговдъхновеното произведение. По думите му то ни завладява не само със съкрушеното сърце на един свят човек, а и с примери от Стария и Новия завет, които ни припомнят добрите и злите дела, светостта и греховността на човеците. В творбата виждаме човешката душа, която пада и се изправя пред Божието лице, която съгрешава и се кае. От целия канон непрекъснато звучат като заповед три думи: пост, покаяние и молитва.

В края на богослужението преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай и пожела леки, благодатни и спасителни пости.

Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе