Велико повечерие с четвъртата част от канона на св. Андрей Критски в храм „Св. Николай Чудотворец”- кв. Устово

Велико повечерие с четвъртата част от канона на св. Андрей Критски в храм „Св. Николай Чудотворец”- кв. Устово

„Душо моя, душо моя, събуди се, защо спиш? Краят наближава.”

В четвъртия ден на Великия пост /21 март/ Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион възглави Велико повечерие с четвъртата част на канона, съчинен от архиепископа на Критската църква св. Андрей,. в храм „Св.Николай Чудотворец”- кв. Устово. С него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков, иконом Димитър Куцев и свещениците Васил Маджаров, предстоятел на храма, и Димитър Петров.

Камбаненият звън отново събра верния Божи народ за молитва в благодатните дни на поста.Зовът на преподобния отец душата му да се събуди преди края на смъртния час, развълнува миряните и ги насочи към размисъл. С наведени глави изслушаха последната, четвърта част на покайната творба, която епископ Висарион прочете затрогващо. И тази вечер прозвучаха дивните и трепетни песнопения, изпълнени от присъстващите духовници, певци и хористи.

В края на молитвеното последование викарният епископ се обърна към вярващите с насърчителна проповед. Той посочи важни факти от живота на светеца – до седемгодишна възраст бил ням, но след приобщаване със Светите Тайни получил дар слово. На 14 години се оттеглил за подвижнически живот в Йерусалимската обител на св. Сава Освещени, където станал известен с кротостта си, ума си и строгостта на живота си.Защитавал евангелските истини и мъдро управлявал паството си.Архиереят ни насърчи да помним примерите от Стария и Новия завет за добрите и злите дела, както и за светостта и греховността на човеците.Думата „покаяние” означава промяна на съзнанието и постъпките ни и ако сме съгрешили пред ближните си, да се изправим чрез пост, покаяние и молитва.

След това владиката преподаде на всички архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и пожела леки, благодатни и спасителни пости.Той припомни, че на 22 март ще отслужи Малко повечерие с Богородичен акатист, І статия в храм „Успение Богородично”- гр. Чепеларе и прикани всички желаещи да съучастват в молитвеното богослужение.

Сийка КЕТЕВА

Alternatext

Alterne text

Alternative xt

Altnative text

Вирни се горе