Велики вторник – „Последованието на Жениха” се отслужи за последен път тази година

Велики вторник – „Последованието на Жениха” се отслужи за последен път тази година

На Велики вторник вечерта /11 април/бе отслужено за последен път тази година „Последованието на Жениха” в храм”Св. вмчца Неделя”- кв. Райково. В покайното богослужение участваха свещеници от Смолянска духовна околия: свещеноиконом Запрян Шиков, протойерей Иван Марински и свещеник Димитър Петров. В тази вечерна служба, по заповед на божествените Отци, се възпоменава блудницата, която в дома на Симон прокажения, след трапезата изляла върху Спасителя драгоценно миро. С това приживе го оплаквала, омивайки нозете Му със сълзите Си и отривайки ги с великолепните си коси.

Покайните песнопения, изпълнени благоговейно от църковни певци, духовници и хористи, ни призоваха да подготвим душите си за Христос – истинския Жених, за да ни разпознае, когато дойде в часа на бъдещия съд.

И тази вечер, от светия олтар бе изнесена иконата Страстите Христови и поставена в средата на храма.Пред Честния образ на Жениха трикратно се поклониха духовниците, а после и миряните.

В края на последованието със слово към богомолците се обърна иконом Запрян, в което припомни възпоменаването на блудницата, която според Иуда, предателя на Христос, е постъпила неразумно. „ И Иуда, бидейки човек сребролюбив, възнегодувал и попитал Господа: „ защо е това прахосване? Нали можеше това драгоценно миро да се продаде и парите да се раздадат на бедните.”Но Христос се застъпил за нея – подчерта той, като им казал да не пречат на доброто й намерение.”Защото, изливайки върху главата Му миро, тя Го подготвила за предстоящото Му близко погребение.” Запомнящи са думите на Божия син, „че много се прощава на този, който умее много да обича.”

По време на богослужението миряните се помолиха от душа и сърце на Бога да ги помилва и утеши. Те изразиха вярата си, че благият и човеколюбив Господ Иисус Христос ще ги избави от страданията, които ни сполетяват.

Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе