Велик водосвет беше отслужен на 5 януари / Водици/ в храм „Св. вмчца Неделя”- Смолян, кв. Райково

Велик водосвет беше отслужен на 5 януари / Водици/ в храм „Св. вмчца Неделя”- Смолян, кв. Райково

Великият водосвет е едно от най-тържествените последования в богослужебната традиция на Православната Църква. Неговия смисъл е да се възпомене кръщението на Господ Иисус Христос, да се разкрие първообраза на тайнственото омиване на греховете, както и освещаването на самото естество на водата, чрез потапянето в нея на дошлия в плът Бог.

Царски часове , утреня и вечерня със Света Василиева Литургия и Велик водосвет оглави Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия в Райковския храм „Св. вмчца Неделя”, на 5 януари. С владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и енорийски свещеник на църквата, и иконом Димитър Куцев.

За водосвета предварително бяха подготвени съдове с вода, която архиереят освети и поръси присъстващите за здраве и благодат.Дошлите миряни имаха възможност да си налеят от светената вода и да я занесат по домовете си. Тя може да се пази и да се ползва при нужда, тъй като не променя качествата си две и дори три години.

В края на литургията епископ Висарион произнесе вълнуващо пастирско слово, в което сподели: „ Намирайки се в благодатта на Предпразненството на великия ден на Богоявлението, денят, в който Иисус Христос се кръсти в река Йордан, а гласът на Бога – Отца се чу в Целия свят. „Този е моят възлюбен Син, в Когото е моето благоволение.”/Мат.3:17/, а Светия дух Божи във вид на гълъб застана над кръщавания Господ Иисус Христос.” Архиереят призова:” Нека от душа и сърце, да почерпим от струите Йордански на освещаването на водата от Великия водосвет. За наше, здраве, изцеление и спасение в Господ Иисус Христос, който да ни благослови и освети чрез Светия Дух нашата овехтяла от греха природа”.

Владиката честити ппразника и преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Вирни се горе