Велик общ маслосвет бе отслужен в храм „Св. вмчца Неделя”- кв. Райково

Велик общ маслосвет бе отслужен в храм „Св. вмчца Неделя”- кв. Райково

На Велика сряда, по залез слънце, в храм „Св. вмчца Неделя” – кв. Райково бе отслужено светото тайнство Елеосвещение/Маслосвет/. В богослужението взеха участие духовници от Смолянска духовна околия : свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, протойерей Иван Марински и свещеник Димитър Петров. Последованието Велик маслосвет се изпълнява веднъж в годината за всички християни и включва четенето на седем апостолски и седем евангелски четива.

Още в ранния следобед, множество миряни се стекоха в храма, за да съучастват в богослужението, да се помолят на Господ Иисус Христос и да му благодарят за прошката и милостта.Най-нетърпеливи бяха болните и страдащите, изпълнени с огромна надежда за изцеление. В края на последованието духовниците помазаха с осветения елей всички присъстващи, за да имат тази Божия благодат и благословение за здраве, спасение, усилване на вярата и израстване в добродетелите.

На тези, които занесоха от елея по домовете си, им бе разяснено, че той се съхранява една година, и ако има останало, се поставя в домашното кандило да изгори.

Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе