Вековният Роженски събор започна с дефиле на стотици гайдари и със звън на чанове

Вековният Роженски събор започна с дефиле на стотици гайдари и със звън на чанове

Днес бе открит Съборът на народното творчество и животновъдството „Рожен“ 2023 на Роженските поляни. Традиционният събор с вековна история започна с дефиле на стотици гайдари. Последва изпълнение на кукерски състав от Разлог, на влязлата в Гинес Гайдарска сюита, на фолклорен ансамбъл „Родопа“ - Смолян и на песента „Руфинка болна легнала“ от Георги Чиховски. 11-годишната Теодора Евтимова изпълни „Излел е Делю хайдутин“, а след нея Валя Балканска и Петър Янев огласиха Роженските поляни. Прозвуча и химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“.

Със звън на родопски чанове, заедно с две деца, облечени в родопски носии, президентът Румен Радев откри Роженския събор.

Държавният глава заяви, че на Рожен черпим от духовната сила на предците ни, които в най-тежките времена не са престанали да се борят и живеят заедно в свободна, обединена и просперираща България.

Днес Рожен и Смолян са центъра на България. Преди 125 години свещеник Ангел Инджов – Комитата е инициатор на първия събор, който събира родопчаните, живеещи в свободна България и тези, останали в отцепените райони, каза при откриването на събора кметът Николай Мелемов. Днес Рожен събира хиляди патриоти, хиляди българи, които тачат родовата памет и пазят традициите на нашите предци. Всеки нека бъде завладян от мистерията на българския фолклор. Рожен е символ на творчеството, Рожен е символ на българщината и на обединението, каза още в словото си Мелемов.

Основният организатор на събора, Симеон Караколев призова родолюбивото събитие да остави диря в сърцата и в душите на хилядите гости. Той пожела на всички да се докоснат до нашия бит, традиции, обреди и обичаи. Това е Рожен. Докоснете се до българщината, призова Караколев.

Областният управител Стефан Сабрутев каза в приветствието си, че Рожен е лоното на българския фолклор и традиция.

В рамките на събора се провежда Национален фолклорен конкурс „Рожен“ с участието на близо 7000 изпълнители от всички фолклорни области на страната, състави от бесарабски българи от Украйна и индивидуални изпълнители от българската диаспора.

На 4 сцени в съборното селище се представят 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи.

Исторически и етно възстановки, музейна експозиция „Духът на Родопите“, изложения на традиционни занаяти, фермерски продукти, конкурс за автентични български носии са включени в програмата на „Рожен“ 2023. Тазгодишното издание отбелязва 125 г. от началото на Роженския събор.

Хиляди хора от страната и чужбина дойдоха, за да присъстват на едно от най-мащабните събития в страната, което се провежда от 14 до 16 юли т.г.

На 13 юли беше открит официално и Пилон Рожен. Българското знаме вече се извисява на 111 метра височина над Роженските поляни.

Вирни се горе