Вече са ясни кметовете на седем от десетте общини в област Смолян

Вече са ясни кметовете на седем от десетте общини в област Смолян

Вече са ясни кметовете на седем от общо десетте общини в област Смолян. На балотаж са Смолян, Чепеларе и Златоград.

Кметовете на общините Доспат, Неделино, Борино, Мадан, Девин и Баните са досегашните.

Кандидатът на ГЕРБ Павлин Белчев печели категорично на първи тур битката за кмет на Община Баните. При 100 % обработени протоколи, Белчев печели убедително с 86, 27 % или 1973 гласа.

В община Доспат вота печели от първи тур досегашният кмет инж.Елин Радев от ГЕРБ. При 100 % обработени протоколи, Елин Радев получава 63,85 % от вота на съгражданите си или 3098 гласа.

С около 70 % пред втория кмет на община Неделино ще е Боян Кехайов, който е издигнат от инициативен комитет. Той ще бъде кмет на родопската община за трети мандат. Избран е с 1953 гласа от имащите право на вот в родопската община.

Както вече писахме, в община Борино също си имат кмет - досегашният Мустафа Караахмед от ДПС, който беше единственият кандидат за кмет в населеното място. За него са гласували 91,15 % от избирателите в общината.

В общините Девин и Рудозем също вече си имат кметове на първи тур.

На община Девин кмет за втори мандат е Здравко Иванов от Местна коалиция „БСП за България и Движението за права и свободи“. Той бе избран с гласовете на 2034-ма от избирателите.

Кмет на община Рудозем е досегашният заместник кмет инж. Недко Кулевски от ДПС. Той печели битката за кметския пост в Рудозем още на първи тур с 1920 гласа и наследява досегашният кмет д-р Румен Пехливанов.

Съвсем очаквано в Мадан спечели кандидатът на ДПС Фахри Молайсенов, който бе подкрепен с 80% от вота на избирателите още на първи тур. За него са гласували над 5188 избиратели, при 81,65 % обработени протоколи.

По първоначални и неокончателни данни, резултатите от първия тур на проведените избори за община Златоград са следните:

Мирослав Янчев-3029 гласа, (около 48%)

Величко Сидеров-2496 гласа (около 38%)

Общ брой гласували 6470 души, или 63,88% от всички гласоподаватели. При тези резултати двамата кандидати отиват на балотаж следващата неделя.

По предварителни данни Община Чепеларе е другата община, в която ще има балотаж. Там следващата неделя ще се изправят един срещу друг досегашният кмет Боран Хаджиев от ГЕРБ и Анета Пашалиева от Местната коалиция Новото време.

В община Смолян при 100 % обработени протоколи на балотаж отиват кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет на Смолян, Николай Мелемов, който получи 26,41 % от вота на избирателите или 4045 гласа и Стефан Сабрутев, кандидат от Движение "Нашия град“, който получи 20,59 % или 3154 гласа от вота на своите съграждани.

Трети се нарежда Михал Камбарев от ПП-ДБ с 2 701 гласа или 17.64%.

Четвърти е Димитър Кацаров от Местна коалиция "Новото време“ с 2 248 гласа или 14.68% от вота.

Пети е Минчо Симов от ДПС, който получава 11252 гласа или 8.17% от вота на жителите в община Смолян.

Шести е Иван Френкев от "БСП за България" с 872 гласа или 5,69 % от гласоподавателите.

Седми е Мирослав Фисински от "Български гласъ“, който получава 364 гласа или 2.38%

Осми е Ивайло Василев от "Възраждане“ с 292 гласа или 1.91% от вота на избирателите в община Смолян.

С "Не подкрепям никого“ са гласували 387 жители на община Смолян, което е 2.53%.

На първи тур печели отново най-дългогодишният избираем кмет в Родопите, кметът на смолянското село Търън Явор Говедаров.

Явор Говедаров спечели местните избори в родопското село Търън на първи тур и така ще управлява за 15-ти пореден мандат. Той бе издигнат от партия ГЕРБ и е спечелил 57.55 % от вота на избирателите в едно от най-големите села в община Смолян. Говедаров управлява селото без прекъсване от 80-те години на ХХ век, в 2 системи на управление.

Сийка Суркова е новият стар кмет на село Момчиловци, а Чавдар Червенков ще бъде кмет на село Смилян и през следващите четири години.

Васил Седянков от ГЕРБ печели убедително и става кмет на с.Широка лъка за четвърти пореден мандат. В Могилица си избраха Милко Кисьов. С нов кмет е село Сивино. Там спечели Зоя Клайджиева от ДПС.

В община Смолян изборният ден приключи при избирателната активност от 49 %, която е най-ниска в областта. Гласувалите са 15 722-ма от имащите право на глас 32 007 души.

Вирни се горе