Вече и села със 100 жители ще си избират кмет

Вече и села със 100 жители ще си избират кмет

„За краткото си съществуване 45-ото НС прие промяна в изборния праг от 350 на 100 жители по постоянен адрес, която остана в сянка покрай останалите промени в Изборния кодекс. Така една от важните каузи на Националното сдружение на кметове на кметства в Р България, отстоявана години наред, вече е факт. 97% от анкетираните 1500 души в малките населени места в цялата страна заявиха, че искат сами да избират своя кмет. По този повод изпращаме отворено писмо до председателя на Парламента, председателите на парламентарните групи и медиите“, съобщи кметът на село Момчиловци Сийка Суркова.

В писмото пише: „Уважаеми дами и господа народни представители, След промените в Изборния кодекс и Закона за административно – териториално устройство на Република България през 2016 г., когато прагът за образуване на Кметство беше променен от 100 на 350 души по постоянен адрес, НСККРБ прие за своя кауза да върне правото на хората в малките населени места да избират своя кмет. Не защото повечето от нас са пряко засегнати от промяната – напротив, болшинството кметове в Сдружението управляват многолюдни села и градове, а защото видяхме една несправедливост, облечена в закон. След поредици от срещи, кореспонденции и разговори през годините, 45-ото Народно събрание се вслуша в гласа на избирателите си от малките населени места и възстанови конституционното им право за определен вид избор – най-важния за тях. Защото селският кмет не е просто управник, хората виждат в негово лице доверен човек и правилното е да го избират лично.

УС на НСККРБ и членовете му ви благодарим за разбирането и волята ви с параграф 66 в Изборния кодекс да замените числото 350 със 100 в чл. 14 от Закона за административно-териториалното устройство на РБ. Благодарим, че коректно и навременно изпълнихте поетия ангажимент към нас. От 1995 г. цифрата на изборния праг е променяна 8 пъти. При консолидацията, която успяхме да постигнем днес, ние сме уверени в устойчивостта й.

Като представители на най-малката, но най-многобройна единица на изпълнителната власт сме убедени, че можем да работим ползотворно със законодателната власт и вашето решение го доказа. Надяваме се, че и парламентарната група ГЕРБ – СДС, която не подкрепи предложението, ще обърне фокуса и към желанията на жителите в малките населени места.“

Писмото е подписано от Румен Стоянов, председател на УС на НСККРБ и е изпратено до председателя на НС и председателите на парламентарните групи в 45-тия парламент.

Вирни се горе