Вдигат възрастта за пенсия само с 2 месеца

Вдигат възрастта за пенсия само с 2 месеца

Увеличението на пенсиите няма да бъде повишено над планираните 1,9 на сто

Около по-плавен ръст на възрастта за пенсиониране най-вероятно ще се споразумеят политическите партии в парламента. Той ще е с 2 месеца за догодина, а не както е предвидено сега в бюджета за 2015 г. – с 4 месеца (за трета категория труд), научи в. „Монитор” от свои източници в НС. Предложението за нарастване на възрастта догодина с 2 месеца беше направено вчера от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин по време на заседанието на Надзорния съвет на НОИ. Замразяването на възрастта обрича пенсионерите на ниски пенсии, смята министърът на труда. Най-вероятно обаче процентът за увеличение на пенсиите няма да бъде повишен над планираните 1,9 на сто

От АБВ, чийто представител в кабинета е и Калфин, настояват за 2,4%. Има вероятност някакъв компромис да бъде постигнат за минималната работна заплата. В проектобюджета за догодина тя е заложена в размер на 340 лв., но социалният министър настоява да скочи на 380 лв.

Вчера надзорът на НОИ отхвърли проекта на бюджет за ДОО за следващата година. Против се обявиха не само представителите на работодателите и синдикатите, но и на Министерството на финансите. Проектобюджетът предвижда 10,1% от брутния вътрешен продукт за 2015 г. да бъде изразходван за изплащането на пенсии. За сравнение в бюджета за тази година за плащането на парите за старини са нужни 9,8 на сто от БВП.

Очаква се бюджетът на НОИ за догодина да е в размер на 9,638 млрд. лв. от които 8,349 млрд. лв. са нужни за изплащането на парите за старини. През следващата година разходите на фонд „Пенсии” ще е планирано да са с 0,2% или с 324 млн. лв. повече спрямо 2014 г. Причината за ръста на разходите е, че от 1 юли парите за старини ще се увеличат с 1,9% и това ще глътне 94 млн. лв.

И следващата година половината от парите в бюджета от НОИ ще дойдат от осигуровките на работниците и бизнеса, а останалата част ще плати държавата. 2,7 млрд. лв. от държавните пари ще са от вноската от 12% като универсален осигурител, а останалите 2 млрд. лв. ще са за покриване на дефицита на НОИ.

От следващата година се прекратява отпускането на социалната пенсия за инвалидност на хората, на които вече е отпусната сума за стаж и възраст. Изменението ще важи само за новоотпуснатите пенсии./БЛИЦ

Вирни се горе