Възстановяват пещерна лаборатория като част от нова екопътека край Чепеларе

Възстановяват пещерна лаборатория като част от нова екопътека край Чепеларе

Нова екопътека с дължина около 8 км се изгражда край Чепеларе, съобщиха от Музея на родопския карст в #Чепеларе. Туристическият маршрут ще започва от Сбирковата пещера, в която ще бъде възстановена функциониралата някога пещерна лаборатория, заяви Марин Господинов, директор на Музея, предаде БТА.

Създаването на новия туристически маршрут се финансира от Община Чепеларе. Планира се екопътеката да бъде готова до началото на летния туристически сезон. Започна разчистване на входа на Сбирковата пещера, която ще бъде първата забележителност по кръговия маршрут. Пещерата е интересна, а като туристическа забележителност ще бъде възстановена някогашната пещерна лаборатория, в която са извършвани в миналото различни спелеоложки изследвания.

След пещерата маршрутът продължава към местност в района на Рожен, в която са запазени укрепителни съоръжения на старата граница, разделяла Родопите до 1912 г. Туристическата разходка преминава и през пропастната пещера „Топчето“. В нея не може да се влиза, а туристите ще бъдат запознати с информационни табели за историята на подземието.

В Чепеларе са запазени разкази, че в тази пещера са изхвърлени черешовите топчета на четата на Капитан Петко Войвода. Воювайки за Родопите, четата на легендарния Капитан Петко получава нареждане да се изтегли в Пловдив. Именно в тази пещера са пуснати черешовите топчета, които не трябвало да се озоват във вражески ръце, обяснява Марин Господинов. Туристическият маршрут ще продължи към пилона „Рожен“ и изворите на р. Чепеларска, след което се връща на отправната точка. Екопътеката преминава по черен път и ще бъде подходяща за пешеходни и велопреходи, както и за сафари разходки с джипове, уточнява директорът на музея.

Вирни се горе