ВЪЗРАЖЕНИЕ КЪМ ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНА СМОЛЯН И ПОКАНА ЗА ДЕБАТ

ВЪЗРАЖЕНИЕ КЪМ ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНА СМОЛЯН И ПОКАНА ЗА ДЕБАТ

Уважаеми г-н Мелемов,

На 11.10.2023 г. на уебсайта на Община Смолян бе публикувана позиция, касаеща искането ми за прекратяване на обявената обществена поръчка за избор на оператор за изпълнение на дейности по третиране на твърди битови отпадъци. Позицията е подписана от пресцентъра на Община Смолян.

Искам да започна с очевидното: аз съм кандидат за кмет на Община Смолян в период на предизборна кампания. Вие в момента също сте такъв. В това си качество нашата работа е да представим на гражданите нашите визии за бъдещето на общината, което предполага политически разговор. По тази причина Ви предлагам да обсъдим публично, пред смолянчани, своите идеи – в равнопоставен и съдържателен дебат.

Моля, наред с всички важни за Смолян теми, да подготвите отговори на следните въпроси:

На какво основание пресцентърът на Община Смолян прави внушения и отправя обвинения срещу кандидат за кмет по време на предизборна кампания? Пресцентърът на община Смолян част ли е от Вашия предизборен щаб? Не смятате ли, че когато използвате общински структури в предизборната кампания, нарушавате както Изборния кодекс, така и изискването на равнопоставеност на кандидатите? И Вие ли, както Вашият пресцентър, смятате, че „Дейностите по почистване на депа и отпадъци и тяхната експлоатация“ не са пряко свързани с „поддържане на дейностите по чистотата“? И, респективно, към коя дейност бихте класифицирали тези дейности? За мен, като гражданин на Смолян, обществена поръчка с допуснат само един кандидат е компрометирана. За Вас очевидно не е. Колко други обществени поръчки през периода, в който Вие управлявахте общината, имат този „дребен“ дефект? Могат ли гражданите на Смолян да получат изчерпателен списък с тези поръчки? През „далечната 2008 година“ обществената поръчка с един кандидат ли е била проведена? И, като цяло, смятате ли за добра тази практика и така ли смятате да управлявате, ако гражданите Ви гласуват доверие? Поддържате ли мнението, изразено от Вашия пресцентър, че „начинът за създаване на общинско предприятие е свързан единствено с добре познатата преди 2011 г. практика за вдигане на всички местни данъци и такси и теглене на дългосрочни общински заеми…“? Аз съм убеден, че в много български общини това не е така и съм сигурен, че този разговор трябва да се проведе. Пред гражданите на Смолян, защото те плащат за грешките в управлението на Общината. Бихме очаквали и отговор на уместния въпрос, който Вашият пресцентър поставя: „Какъв период от време е необходим, за да бъде постигната пълна готовност за функционирането на общинско предприятие…“. Очевидно 12 години не бяха достатъчни за Вас. Но аз и екипът ми сме убедени, че е необходим значително по-кратък срок – стига кметът, по една или друга причина, да не върви точно в обратната посока. След като хиляди жители на Смолян положиха подписите си в подкрепа на искането за общинско предприятие по чистотата, Вие в какъв срок бихте могли да изпълните тяхното желание? Като цяло – можете ли? И искате ли да направите това?

Както виждате, въпросите, които Вашият пресцентър поставя, са от изключителен обществен интерес. Също както са и темите за окаяната инфраструктура, за буксуващата икономика на града, за запуснатите крайни квартали, за селата без достъп до регулярен транспорт, за безстопанствените кучета, за застоялия културен живот на града и много други. Уверен съм, че всички кандидати сме длъжни да разкажем на смолянчани как ще отговорим на тези въпроси. А Вие имате морален дълг да им обясните защо след 12-годишното Ви управление тези въпроси все още са на дневен ред.

Очаквам от Вас да предложите начин за провеждане на равнопоставен предизборен дебат, което ще свободи администрацията на Общината от необходимостта да се занимава с несвойствени дейности, каквато безспорно е участието в предизборната кампания на страната на един от кандидатите. Нека Ви напомня, че властта в демократичното общество е временна и всеки, заемащ изборна длъжност, трябва да помни, че мандатите изтичат, без да превръщат управляваната структура в бащиния.

С уважение и в очакване на навременна реакция,

Стефан Сабрутев

Адв. Елена Даскалова-Радева е входирала искане за предоставяне на информация по реда на чл. 176 от Изборния кодекс до изпълняващия функциите кмет на община Смолян, в което поставя следните въпроси:

  • кой е администраторът на Фейсбук страницата, носеща името на Община Смолян, и дали това е официален профил на Община Смолян, съответно кое длъжностно лице е натоварено персонално с публикуването на съобщения на тази страница и от кого се одобряват публикациите в същата?

  • публикуваното прессъобщение представлява ли официална позиция на Община Смолян и, ако това е така, кое е длъжностното лице, от което изхожда? Има ли същото правомощия да прави изявления от името на Община Смолян?

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър "Движение „Нашият град“

Вирни се горе