Възпоменателна вечер, посветена на Дора Василева!

Възпоменателна вечер, посветена на Дора Василева!

Потомци, приятели, колеги, роднини, комшии, представители на институции се събрахме в залата на Свободното женско пространство на Клуб на жените Родопчанка, за да почетем паметта на Дора Василева.

В деня на нейното рождение-15 ноември, споделяхме спомени, разглеждахме снимки, обсъждахме предстоящи дейности. Прочетохме получения поздравителен адрес от кмета на община Смолян, в който ни поздравява за инициативата и отчита големите заслуги на първата жена-кмет в периода 1971 до 1983 година – най-усилните години за Смолян. Разчувства ни и писмото, което ни изпрати Росица Примовска, била й заместник кмет, а после и приятелка. Чухме и стихотворение от Сийка Куклева, посветено посмъртно на Дора Василева.

Имаше много изказвания - на служители в общината Веска Кереджиева, Филип Куледжиев,Руска Даскалова, на приятелки Дафинка Спасова, Руска Куцева, Катя Росенова, на комшийката й Златка Каранлъкова. Всеобщо беше мнението, че тя е била строга, но справедлива, че е била открит и отговорен човек, че е имала силен дух, че е била двигател при изграждането на новия център на града. През целия си управленски период тя не е преставала да се грижи за творците, интелектуалците, за умните хора, за спортистите от общината и региона. Самата тя, с много лични проблеми от здравословен характер, не е забравяла нито за миг проблемите на хората. Признание за нейните заслуги е факта, че Общинският съвет в Смолян я удостоява посмъртно с най-високото звание „Почетен гражданин на Смолян”.

Костадин Чаталбашев, който е председател на Инициативен комитет за почитане паметта на Дора Василева, сподели за взети решения, но нереализирани поради липса на средства. Обсъдихме предложение да се разкрие и оповести дарителска сметка, в която да се съберат средства за направа и поставяне на каменен барелеф с лика на Дора Василева, да се обозначи улицата, която е именувана на нейно име с решение на Общински съвет. Анастас Марковски изрекъл крилатите фрази „Като Дора няма втора“, заяви желание да бъде първия дарител със сумата от 100 лева. Последваха го и други желаещи.

Признания за активната стопанска и държавническа дейност на Дора Василева са многобройните отличия, с които е удостоявана: орден "Червено знаме на труда", орден "НР България" - II степен, орден "9 септември", орден "Кирил и Методий". Личният й живот бе труден, но работата на управленец не я затрудняваше. Защото тя имаше усет за главното, поддържаше висока професионална компетентност, притежаваше широта на общата си култура.

Като представител на Държавен архив Смолян, Бисерка Учикова-Дурева предложи да се учреди личен документален фонд и призова всички, които могат да даряват снимки, документи и материали, свързани с живота на Дора Василева.

В заключение обобщихме, че мащабът на нейното приносно присъствие в развитието на Смолян, каузите, на които се е посвещавала в името на своя град, качествата й на човек и ръководител по безспорен начин я нареждат сред най-заслужилите хора в Родопския край, а яркият й и нестандартен характер наистина я правят "явление" в живота на Смолян.

vase

rade

dora

vasileva

jmet

chata

Вирни се горе