Важни проекти стартират в Община Доспат през 2018-та година

Важни проекти стартират в Община Доспат през 2018-та година

Г-н Радев как определяте изминалата 2017 г.? Беше ли тя успешна за Вас?

Като цяло бих определил 2017 година като една успешна година за мен и моя екип. Успяхме да свършим много работа, но и много работа остана да се свършва през настоящата 2018 г.

Да започнем с най-важното: стабилизирахте ли Община Доспат финансово? Как стои Общината финансово две години по-късно?

Много беше свършено в областта на финансовата и бюджетна дисциплина. След приключване на финансовата 2016 г. общината анализира изпълнението на приходите от местни данъци, при което се установи, че осреднената събираемост на Данък върху недвижимите имоти (ДНИ) и Данък върху моторните превозни средства (ДМПС) е 86,6 на сто. Постигнатата събираемост е далеч над средната за страната – 71,5 на сто и същата беше отчетена като много добра. В резултат на това, през 2017 г. продължиха да се налагат същите мерки предприети през последните 2016 г. и запазихме нивата на събираемост от 2016 г.

Предприети бяха мерки за събиране на стари задължения (недобори). Увеличихме приходите и доходите от общинска собственост – извършихме ревизиране на общинската собственост с цел повишаване на приходите. Оказа се също така, че част от лицата, които ползват ел. енергия от общината не са заплащали редовно потребената от тях енергия. В резултат на установеното предприехме мерки по събиране на дължимите суми, като събираемостта към момента е изключително висока. Бяха предприети сериозни мерки предвидени в ДОПК и АПК за събиране на просрочените вземания на общината от други общини. Тези задължения бяха формирани главно от отчисления по чл.60 и 64 от ЗУО, както и от такси за депониране на отпадъци (по 30 лв. на тон) регламентирани в Наредбата по чл.9 от ЗМДТ. В резултат на предприетите мерки бяха събрани значителни суми формирани през предходни години. В същото време обаче, нови отчисления и такси бяха просрочени и към края на 2017 г. възлизат на около 250 хил. лв. За същите ще бъдат предприети сериозни мерки за събиране през 2018 г.

Направихме анализ на ценообразуването на всички такси и цени на услуги, които се събират от общината. При извършения анализ се установи, че има общински такси и цени на услуги регламентирани в Наредбата по чл.9 от ЗМДТ на Община Доспат, които не отговарят на изискванията на чл.7, ал.1 от ЗМДТ, т.е не покриват необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата. В тази връзка с различни решение на Об С Доспат, въведохме цени за определени услуги, визирани в Наредбата по чл.9 от ЗМДТ на Община Доспат: за ползване на Екокъмпинг, за ползване на Сватбена зала, за ползване на Спортна зала. Очаквания ефект беше, с въвеждането на цени на тези услуги да се компенсират донякъде разходите по издръжката на тези обекти, което всъщност беше постигнато.

Оптимизирахме разходите. Като община с финансови затруднения, спазвахме стриктно плана за финансово оздравяване и рестрикциите заложени в него и по-специално чл.130а , ал.1 от ЗПФ, където са регламентирани показателите, които се наблюдават при определяне на финансовото положение на общините. Тези показатели са 6 на брой, като на поне 3 от тях следва да отговаря една община за да се класифицира, като Община във финансово затруднение. В резултат на това, в началото на 2017 г. бяхме извадени от списъка на МФ на общини във финансово затруднение, тъй като един от показателите беше приведен спрямо изискванията. За постигане на поставените цели в плана, следваше да се предприемат регулярни стъпки и действия, съвкупността от които ще доведе до положителен ефект по отношение на състоянието на общинските финанси. Това са мерките, които са прилагани до сега и някои нови такива, както следва:

След промените в Закона за енергетиката вече е възможно крайните потребители да сменят доставчика си на ел. енергия. След направено проучване от наша страна се установи, че при излизане на свободния пазар, цената на 1 kw/h ток се понижава от порядъка на 30 до 40%. По този повод Община Доспат проведе обществена поръчка за доставка на ел. енергия от свободния пазар, като очаквано след приключване на процедурата по ЗОП цената за 1 kw/h ток падна с приблизително 29%. Засилихме контрола във фаза „проектиране” на обекти на общинската инфраструктура. Това означава, че при изработването на техническите задания за проектиране се предвиждат всички възможни разходи. В резултат на това при изпълнението им вече не се налага да се правят непредвидени разходи.

Въведохме система за предварителен контрол на извършваните разходи за издръжка на администрацията и ОП “ОБЧ”. Тази система е елемент на Системата за финансово управление и контрол и с нея се цели да не се допусне преразход на бюджетните средства по параграфи. Въвеждането на нова СФУК е реализиран от 01.07.2016 г., като продължихме строгото й спазване и през 2017 г. , в резултат на което не се допуснаха преразходи на бюджетни средства по някои дейности и параграфи.

Въведохме практиката за депозиране на гаранции при извършване на СМР засягащи или нарушаващи целостта на обекти от общинската инфраструктура и последващото им пълно възстановяване. На много от монополистите, като ЕВН, В и К и др. фирми им се налага да извършват аварийни и ремонтни дейности на инфраструктурните си мрежи. Под предлог за спешност и в интерес на местната общност са извършвали ремонтите, като до сега на са минавали по законните процедурите съгласно ЗУТ, относно издаване на разрешение за строеж и внасяне на гаранции за възстановяване на засегнатата общинска инфраструктура. В резултат на това, след завършване на дейностите, обикновено не са възстановявали асфалтовите настилки или друга общинска инфраструктура. Това е оставяно на общината, което от своя страна води до необосновани разходи за наша сметка. През 2017 г. , в резултат на предприетите мерки за спазване на ЗУТ и свързаните с него поднормативни актове, при всички извършени ремонти засягащи общинската инфраструктура, се е стигало до възстановяване на същата от изпълнителя, така че да не се ощетява общината. Прекратихме доста договори неизгодни за Общината и носещи големи разходи, които на годишна база възлизат на около 30 хиляди лева. Намалихме разходите за издръжка на администрацията. Тази стъпка е предприета, като в резултат на това разходите за издръжка се свеждат само да най-необходимото. Не допускаме необосновани разходи или такива, водещи до разточителство. Общинска администрация и Общинското предприятие извършиха оптимизация на персонала, в резултат на което персонала е намален с около 40 души в сравнение с 2015 г. когато встъпих в длъжност. За една година в резултат на това се икономисват средства в размер на 400 хил. лева.

Ограничихме капиталовите разходи финансирани със собствени приходи. Това доведе до намаляване на разходите, като с икономисаните средства се разплащат стари задължения. В резултат на това през 2017 г. разплатихме приблизително 653 000 лв. стари задължения . През 2017 г. бяха предоговорихме трите кредита отпуснати ни от Асетбанк. В резултат на това, месечните плащания по дълга са почти наполовина спрямо предходната година. Лихвените нива по кредитите бяха намалени наполовина, от 7 на 3,5%, от което ще се реализират огромни ползи за общината. Например , плащанията по дълга през 2017 г. ще намалеят от приблизително 240 хил. лв. на 140 хиляди през 2018 г. Освен това, ще се освободи ресурс за поемане на нов общински дълг при нужда в размер на 1,5 млн. лв. при само 300 хил. лв. през 2017 г. Прилагането на всички описани по-горе мерки, доведе до подобряване на финансовото състояние на общината през 2017 г. и до по-прозрачно и предвидимо управление в сферата на финансите на общината. В резултат на прилагането на тези мерки през 2017 г. и през 2018 г. ще се реализират също големи ползи за общината.

Като обобщение за 2017 г. мога да кажа, че в края на 2016 г. задълженията на Общината бяха 6 925 906 млн. лева, а към края на 2017 г. са в размер на 6 146 196 лв. Или 779 710 лв. е размера на погасените стари задължения към персонал, доставчици и към държавни агенции и институции. През 2017 г. в Общината привлякохме допълнителни средства освен предвидените в Закона за държавния бюджет за 2017г. , в размер на 3 170 000 лева. Тук е мястото да благодаря на Правителството и Премиера на Р България г-н Бойко Борисов от мое име и от името на жителите на Община Доспат. Така за периода от две години 2016/2017 с постановления на Министерски съвет сме получили около 6,5 милиона лева.

Очевидно е, че много работа сте свършили в областта на финансите и то с осезаеми резултати. Как стоят областите като образование, социални дейности за Община Доспат.

Много са нещата, които свършихме в областта на образованието и социалните дейности. Първо искам да кажа, че тези две области за мен и моя екип са основен приоритет. Децата ни и младите хора винаги са били и ще бъдат във фокуса на нашата работа.

Ще изброя най-важните моменти от свършеното в областта на образованието: в Община Доспат вече нямаме финансово закъсали детски градини и училища. Това стана чрез личен разговор с Министъра на образованието, с който го убедих да отпусне 117 хил.лева за покриването на задълженията на детските градини и училищата с помощта на отпуснат безлихвен заем от Министерството на финансите. Този заем е планиран за връщане през тази година и няма да доведе до сътресения в бюджетите на тези учебни завадения. Припомням само, че имаше учебни заведения с по 6/7 заплати назад. Друг важен момент е, че успяхме да включим три детски градини в Списъка на защитените детски градини. Знаете, те получават допълнително финансиране и не могат да се закриват. Четири от училищата ни също са защитени. По Националната програма за оптимизация на училищната мрежа, модул съкратен персонал сме привлекли близо 93 хил.лева.

А в Късак какво стана с училището?

Училището в село Късак ще го разширим, това е сигурно, осигурихме първоначално 170 хил.лева, имаме уговорка с Министъра на образованието и очакваме още средства, с които училището да се разшири, ремонтира и санира. Това се надяваме през тази година да се случи. В момента провеждаме процедура за избор на изпълнител. За социалната сфера: подписах споразумението с АСП за осигуряване на средствата за услугите в домашна среда. Това са услугите „Личен асистент” и „Домашен помощник”. Това е много важно, защото имаме много питания от населението дали тези услуги продължават. Да продължават, има средства до края на 2018-та година. Тъй като в Община Доспат случаите на лица с различни видове увреждания, за съжаление тежки се увеличи, през този месец направихме допълнителен прием на потребители и назначихме нови лични асистенти около 14 на брой.

Много важно за мен е да кажа, че Общината кандидатствахме в края на 2017 г. с проект „Топъл обяд”. Договорът е подписан и проектът е започнал. С реализирането на този проект сме предвидили да разкрием трапезарии в населените места и да предоставяме топъл обяд на: лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл.9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане; лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, установено от съответната дирекция „Социално подпомагане”; самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии – за осигурителен стаж и възраст; за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова заетост.

Предвидили сме до 190 лица да се възползват от тази нова социална услуга. Искам да подчертая, че тези 190 човека ще се хранят на обяд безплатно. За в бъдеще планираме да се разкрият центрове за възрастни хора и за социална рехабилитация и интеграция. Това разбира се предстои и следим оперативните програми. Двата центъра в гр. Доспат – ЦОП и ДЦДУ работят на пълен капацитет и предоставят разнообразни социални услуги.

Г-н Радев продължава да стои като огромен проблем с безработицата и заетостта в Общината, програмите за заетост са малко като че ли? Какво прави Общината в тази посока?

Да безработицата и заетостта стоят като проблем, макар, че статистиката отчита спад в безработицата в сравнение с 2016 година. През 2017 година по различни програми за заетост бяха заангажирани общо 14 лица, което е крайно недостатъчно. Общината е кандидатствала през 2017 г. с проектно предложение Общинско социално предприятие BG05M9OP001-2.010 “Озеленяване и благоустройство” BG05M9OP001-2.010. Към момента проектът е преминал оценката на административно съответствие. Проектното предложение Общинско социално предприятие “Озеленяване и благоустройство” е насочено към социална и професионална интеграция на лица от уязвимите групи, чрез насърчаване на социалното предприемачество, с цел да се подобри качеството на живот и преодоляване на последиците от социално изключване и бедността на тези лица. Предвижда се организиране и провеждане на мотивационно обучение и професионално обучение по професия „Работник в озеленяването “, специалност „Озеленяване и цветарство“ за придобиване на първа степен на професионална квалификация. Подобряването на умения и знания допринася за успешното реализиране на лицата на пазара на труда, за тяхното задържане и най-вече за повишаване на възможностите им за професионално развитие. Проектът ще спомогне за подобряване достъпа до заетост и преодоляване на бедността и социалното изключване чрез осигуряване на заетост в социалното предприятие на общо 36 лица за период от 12 месеца. Общината участва и в програмата „Старт в кариерата”, следим за различни регионални и национални програми за заетост.

Младите хора обаче напускат пределите на Общината …

За съжаление това е така в Национален мащаб, виждате светът се отвори и за млади високообразовани хора България е тясна и малка за реализация. Ние тук в Общината правим каквото можем и ще полагаме усилия да ги задържим. Ето например в областта на спорта имаме много добри условия: Спортна зала, различни спортни площадки и игрища, екопътеки. Но обезлюдяването никой не може да го спре. Много искам да започнат да се завръщат в родния си край. Напоследък виждаме, че в големите градове това започна да се случва. Общината работи и насърчава идеите, насочени към спорт за младите хора. Миналата година например беше реализиран в Спортната зала много добър турнир по волейбол.

Съборът протече много добре и през 2017 …

Да, определено Празника на Общината се подобрява след всяка изминала година. Имахме много гости и туристи, хотелите бяха пълни, програмата разнообразна, много фолклорни състави. Имаше излъчване и на живо. Тази година разбира се ще продължим да подобряваме визията на Празника, подготвили сме и изненади за жителите и гостите на Община Доспат.

Обслужването на гражданите подобри ли се през 2017 ? Какво прави Общината в тази посока?

През 2017 година Общината въведе общо 10 електронни услуги. Освен това общо 566 оценявани институции, община Доспат се подрежда на 20 то място сред всички общини, на второ място сред общините от област Смолян по прозрачност. За сравнение предната година е била на 216 място или скокът е приблизително 200 места нагоре. Квалификацията на служителите в различните области се подобрява непрекъснато, а с това и капацитетът на администрацията. Приемните ми в различните населени места не са спирали. И през тази година от месец март започвам срещите си с жителите на Общината. Имам намерение на тези срещи да присъстват и общинските съветници от ПП ГЕРБ, както и служители от различните отдели.

Много улици и водопроводи се ремонтираха …

Да през 2017-та Рехабилитираха се улици за 2 000 000 лева в гр.Доспат, с.Любча ,Късак , Змейца ,Бръщен и с.Црънча със средства осигурени от правителството. Възстанови се опасна подпорна стена в двора на училището в с.Црънча на стойност от 112 667 лева осигурени от МКВП към МС. Изградиха се тротоари в централните части на гр.Доспат – ул. Малтепе ( 1450 кв.м.); с.Змейца – ул. Родопи ( 200 кв.м. ) и с.Барутин – центъра на Барутин( 275 кв.м. ). Рехабилитира се водопровод Ниска зона на гр.Доспат ,който беше проблемен, постояно се получаваха течове, замърсявания на стойност 60 000 лева – целеви средства. Изградиха се два клона на водопровод, който да захрани Промишлена зона в с.Змейца – м. Шамака на стойност : 30 000 лева целеви средства. Подменени бяха водопроводи в населените места: – Бръщен – 280 л.м.; с.Црънча – 420 л.м.; с.Любча – 160 л.м. и с.Късак – 120 л.м. с осигурено финансиране от общината. В с.Црънча кв.19, 21 и 22 се проби нова улица, която 30 години хората от тези квартали са нямали достъп до път и всичко са носили на гръб или на животинска тяга.

В село Бръщен се извършиха редица мероприятия по осигуряване на достъп на жилищни сгради на граждани ,които никога не са имали достъп до улица. Извърши се ремонт на покрива на Поликлиниката в гр.Доспат, който беше в окаяно състояние на стойност от 16 000 лева – собствени средства. Изгради се зелен кът на ул. Тракия в гр.Доспат, срещу старата бензиностанция. Изградиха се подпорни стени в с.Любча ,с.Змейца ,с.Барутин и гр.Доспат; Извърши се ремонт на сцената в м.Събора (тоалетни, стълбище , др.помещения). Извърши се проектиране и се осигури финансиране от 2 000 000 лева от правителството за рехабилитация на улици по всички населени места в общината без с.Чавдар, която ще се извърши през 2018 г. Изработиха се ПУП –ове за водоем за зоната около път ІІІ –клас Девин – Доспат в района на с.Късак; за складове в землището на с.Любча, които са на финална фаза на промяна на предназначението от земеделска в урбанизирана.

Изготвиха се 8 бр. ПУП за обособяване на площадки за спорт по населените места . Придобиха са два горски имота държавна собственост за реализацията на проект „Изграждане на инсталация за компостиране и предварително третиране на ТБО” в землището на с.Барутин – улица. Очакваме да подпишем договор до 1 месец на стойност около 9,5 милиона лева. Изработи се и се одобри ПУП за площадка на „Изграждане на инсталация за компостиране и предварително третиране на ТБО” в землището на с.Барутин. На следващото заседание на Общински съвет Доспат ще одобрим окончателно и Общия устройствен план Община Доспат, който е започнат от 2014 г. и вече ще е факт.

Очевидно много работа остава и за 2018 година … какво сте планирали да свършите?

С пълно единство на 30.01.2018 г. Общински съвет Доспат прие Бюджет 2018 за Община Доспат, което е много радващо.

Бюджетът на Община Доспат възлиза на 9 724 890 лева, като държавните дейности са 4 237 434 лева, а местните дейности 5 307 456 лева.

Текущият бюджет на Общината възлиза на 6 202 433 лева, като тук са включени разходите за заплати и за издръжка на различните дейности. Основна част от средствата са във функция “Образование”, където за детските градини средствата са близо 887 хил.лева, а за училищата 2 311 000 лева.

Тази година средствата за капиталови разходи, които за 2018 година са в размер на 3 522 000 лв. От тях само 98 хил.лв. са собствени приходи и всички останали са осигурени от държавния бюджет. Благодарение на Правителството и Премиера Бойко Борисов, с тези средства ще се осигури една солидна инвестиционна програма за жителите на Общината.

Предвидили сме ремонти на покрива на детската градина и на училището в с. Црънча – 45 хил.лева, както и разширение сградата на училището в с. Късак – 170 хил.лв.

За ремонти на водопроводи и канализации сме планирали 30 хил.лв. 20 хил.лева са заделени за ремонти на общински пътища. 1 000 000 лева сме предвидили за асфалтирането на общинския път с. Барутин – с. Чавдар, а за реконструкция и асфалтиране на улици в населените места на Общината 2 000 000 лева.

20 хил.лева сме планирали за закупуването на автомобил за Дневен център за деца с увреждания.

За изграждането на тротоари в населените места сме заделили близо 92 хил.лева. Читалището в село Бръщен /покрива/ ще ремонтираме с 15 хил.лева. Близо 21 хил.лева са предвидени за изработването на Общ устройствен план на Община Доспат. През 2018 година сме планирали и преместване на администрацията на ул. „Кап. Петко Войвода” в сградата на бившата професионална гимназия.

И през тази година Кметът на Общината ще продължи да се среща с гражданите от населените места чрез изнесени приемни.

“Вестник на община Доспат”

Вирни се горе