Въздухът в Родопите – най лечебният в света

Въздухът в Родопите – най лечебният в света

В планината има изключително високо ниво на отрицателна йонизация

Оказва се, че въздухът в Родопите всъщност е сред най-лечебните в целия свят. Това е единствената планина в страната ни, както и една от малкото в света, с изключително високо ниво на отрицателна йонизация. Изследвания показват, че отрицателните йони влияят благоприятно на алфа вълните на мозъка и увеличават тяхната амплитуда. Също така имат и терапевтично действие върху хрема, синузит, бронхиална астма, алергия, мигрена, родилни и постоперативни болки. През 80-те години във Великобритания е проведен експеримент върху две групи следоперативни пациенти, едната от които за 3 дни е била в условия на висока концентрация на отрицателни йони (10 000 в куб. см.), благодарение на което е показала 80% по-бързо оздравяване.

В периода след 1930 г. е установено, че отрицателните йони също така убиват бактериите и вирусите. Те увеличават капацитета на абсорбция и усвояване на кислорода, като ускоряват процеса на доставянето му до клетките и техните ядра. Положителните йони във въздуха, който дишаме, не влияят добре на самочувствието и възприятието, докато отрицателните ги стимулират.

Скоро беше открита немска карта, датирана от времето на Втората световна война, която изобразявала райони с отрицателна йонизация на въздуха. Планината Родопи е един от тях и дори е специално оградена с червени линии. На всеки 6 месеца военните летци на Третия райх са пристигали в района на Пампорово, за да се възстановяват. Това твърдят изследователи на феномена “родопски въздух", който освен всичко друго е и с високи параметри в UV спектъра, с ниско микробно число и висока фитонцидна наситеност.

Вирни се горе