Въздействието на тиймбилдинга и как може да помогне за създаването на положителна работна среда?

Въздействието на тиймбилдинга и как може да помогне за създаването на положителна работна среда?

Когато сте с колегите си, най-вероятно сте на работа и всеки е фокусиран върху своите задачи. Общувате си предимно в почивките или след работа. Може би и с много от тях дори почти не се познавате добре. Искате това да се промени?

Отговорът е тиймбилдинг – служителите на една компания отиват на екскурзия или някъде, където забавляват. Може да включва различни хобита, посещение на културни мероприятия или заведения. По този начин, те разбират повече един за друг, сплотяват колектива си и превръщат работното място в една по-приятна среда за ефективна работа.

Какво се прави на тиймбилдинга?

Обикновено тиймбилдинг се провежда за около два-три дена, ако е някъде извън града. Организирането му не е най-лесната задача, защото трябва да бъде съобразен с много хора, за да се осигури качественото прекарване на всеки. Специалистите от Travel Management ни дават няколко полезни съвета и идеи за изготвянето на интересна програма:

-забавни игри – може да разчупите леда между колегите като си измислите лесни, провокиращи и интригуващи занимания. Всеки може да подготви няколко въпроса, които да се смесят и теглят, така че да бъде непредвидимо. Установете някакви граници и подгответе малки подаръчета и поощрения или пък забавни предизвикателства. За хората, които обичат да готвят може да направите кулинарен маратон с конкретни задачи за време, индивидуално или по отбори, а за да стане още по-весело – опитайте без да гледате. Това гарантирано ще внесе много смях и ще сплоти екипа;

-разходка и групов туризъм – пътуването до ново място ще е интересно за всички, които ще го посетят за първи път, а и за тези, които вече са били там и могат да бъдат в ролята на екскурзоводи. Със сигурност ще обмените информация относно впечатленията си и на на работа ще имате много за какво да си разказвате;

-парти – най-любимата част от тиймбилдинга за повечето хора е хапването, пийването и танците. Осигурете приятна музика, която да се харесва на всички, качествена храна и достатъчно пространство за изява. Разговорите ще дойдат от само себе си и със сигурност ще научите много нови неща за хората, с които работите всеки ден.

Следвайки тези препоръки, ще сплотите екипа си и ще създадете благоприятна работна среда за себе си и околните.

Как тиймбилдингът влияе на служителите?

Умението да организирате успешен тиймбилдинг е в това да знаете какво харесват и от какво имат нужда колегите ви. След подобен уикенд или делнична вечер всеки ще отиде на работа с усмивка и весели спомени. Вече със сигурност ще познавате по-добре екипа, с който работите, и ще можете да сте по-отпуснати и спокойни докато вършите задачите си. Със сигурност ще чуете да се разказват истории и шеги и ще усетите разликата в работната среда.

Вирни се горе