Въвеждат нови изисквания при влизане в Испания, Чехия и Дания на граждани от България

 Въвеждат нови изисквания при влизане в Испания, Чехия и Дания на граждани от България

По информация на българското посолство в Мадрид от 23 август 2021 г. се въвеждат нови изисквания при влизане в Испания на всички български граждани. Те ще трябва да представят тест за коронавирус, сертификат за ваксинация или документ, че са преболедували.

Към момента цялата територия на България е поставена в списък на държавите в риск, а не само определени райони на страната, както беше досега.

Освен това продължава извършването на санитарен контрол по случаен принцип на всички международни пътници, които влизат в Испания – контрол на температурата и визуален контрол на общото състояние. Остава в сила и попълването на bормуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването на Испания, както и получаването на QR код след попълването му.

От българското посолство в Мадрид припомнят, че децата на възраст под 12 години са освободени от задължението да представят диагностични тестове, но следва да имат попълнен Формуляр за санитарен контрол.

Посолствата и консулствата на България в Испания са готови да окажат съдействие при необходимост на всички български граждани.

Чехия, както и Дания, въвеждат от днес нови условия за влизащи в страната граждани от България. В Чехия всички, с изключение на преобедувалите, ваксинираните и преминаващите транзит през страната, ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването. Изисква се и предварително попълнен електронен формуляр.

Сред новите правила е и карантина, като между 5-ия и 14-ия ден трябва отново да се направи PCR тест. Дания изисква тест при влизане на нейна територия, ако пътуващите от България нямат сертификат за ваксинация или документ за преболедуване.

При пътуване по въздух тестът се прави на летището, а при пътуване по суша и море – в рамките на 24 часа от влизането в Дания.

Вирни се горе