Въвеждат допълнителни противоепидемични мерки в област Смолян

Въвеждат допълнителни противоепидемични мерки в област Смолян

Под председателството на изпълняващия длъжността Областен управител Андриян Петров, днес Областният щаб за противодействие на разпространението на COVID-19 на територията на област Смолян проведе разширено заседание, във връзка с покачване на заболяемостта в региона и страната.

В област Смолян се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки заради влошената епидемична обстановка. Съгласно заповед на директора на РЗИ се спират присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас. За община Златоград преминаването към дистанционни часове се отнася за учениците от 1 до 12 клас. Предвиждат се и по-стриктни изисквания за публичните обществени мероприятия, включително и предизборните събития. Въведените противоепидемични мерки са в сила от 12 до 26 март,посочи Петров.

Като противоепидемична мярка се ограничава посещението на ученици в заведенията без придружители. Предложението за преминаване към обучение в електронна среда в училищата, трябва да бъде изготвено от кметовете на общини до образователния министър.

В заповедта се предвиждат стриктни противоепидемични изисквания за заведения, тържища, пазари, масови мероприятия, както и отмяна на свижданията в болниците. Детските градини не се затварят, но на родителите се препоръчва при възможност да спрат децата си вкъщи. Маските са задължителни за струпвания на много хора на открито на обществени места. Индивидуалните събирания и семейни тържества могат да бъдат само в камерен състав до 10 души.

На кметовете на общини се възлага да ограничат провеждането на масови мероприятия.

Само през последните два дни (9 и 10 март) новоустановените случаи в област Смолян са осемдесет и осем, тридесет и четири са хоспитализирани, двама са изгубили битката с болестта. Нараства броят и на заразените в образователната система. Към днешна дата, 11 март, 8,5% от учениците и 5,5% от учителите и служителите в образователната система в област Смолян са поставени под карантина.

Изпълняващият длъжността Областен управител на област Смолян Андриян Петров уточни, че при влошаване на епидемичната обстановка действието на заповедта може да бъде удължено, както и да бъдат въведени по-строги временни мерки.

Пълният текст на заповедта може да видите тук:

http://www.rzi-smolyan.com/r.osy/cutenews/uploads/files/%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0% BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%20%D0%9F%D0%95%D0%9C%2048.pdf

Вирни се горе