Въпреки по-високите цени, цветята са предпочитан подарък за 8- ми март

Въпреки по-високите цени, цветята са предпочитан подарък за 8- ми март

Цветето е един от най-предпочитаните и традиционни подаръци за утрешния празник 8-ми март. Днес обаче щандовете за цветя бяха повече от купувачите, може би заради студеното време или заради повишените цени на цветята, установи репортерска проверка.

Най-предпочитани са пролетните цветя,също така розите, които се продават за около 6 лева бройката. Зюмбюлите и лалетата вървят около 3.00-3.50 лева, малко по-скъпи са саксийните цветя. Букетите се търгуват на цена от 15 до 50 лева, в зависимост от големината и вида на цветята. Според някои от търговците, цените на цветята са същите както миналата година, според други има поскъпване с около лев- два . „Въпреки поскъпването клиенти имаме. По-активни са мъжете, за които цената не е от голямо значение, щом ще доставят радост на своите половинки", коментира една от собственичките на Бутик за цветя в Смолян.

"Всичко имаме – зюмбюли, лалета, нарциси, рози и хризантеми. Розата е с цена 5.00 – 6.00 лева, в зависимост от вида. Тя е най-търсена, защото това е цветето на любовта“ – коментираха продавачи.

Други търговци пък бяха категорични, че не очакват много клиенти в утрешния 8-ми март, заради цените, които са се повишили. „Има промяна, как да няма. Различно е за различните цветя“. Едно време се поръчваха цветя за офиси, цехове и учреждения. Вече рядко има такива поръчки. Зареждаме по-малко, защото търсенето е намаляло“ – коментираха продавачи.

“Купих три букета, цената, която платих е близо 50 лв.”, коментира дама излизайки от търговски обект за цветя в Смолян и посочи, че цените са се повишили доста.

И все пак въпреки лошото време, растящите цени и кризи от всякакъв характер утре е празник, нека го посрещнем с усмивка и надежда за по-добри времена.

Вирни се горе