ВЪЛНУВАЩ И ЕМОЦИОНАЛЕН ТОДОРОВ ДЕН ОТБЕЛЯЗА ЧЕПЕЛАРЕ

ВЪЛНУВАЩ  И ЕМОЦИОНАЛЕН ТОДОРОВ ДЕН  ОТБЕЛЯЗА ЧЕПЕЛАРЕ

Богата програма посрещна жителите и гостите на града на три локации

За първи път в Чепеларе в такъв мащаб и с толкова много настроение,весели игри, състезания, възможност за езда и кръшни хора се отбеляза Тодоров ден. Програмата започна с вълнуващо шествие по главната улица на града, начело с иконата на Св. Теодор Тирон и трибагреници, носени от деца в родопски носии. То бе предвождано от гайдарски състав с ръководител Петър Янев към ЦПЛР ОДК - гр. Чепеларе, Фолклорен Ансамбъл „Орфей“ с ръководител Илия Учиков и самодейци от село Орехово, общ. Чепеларе. След гайдарите, които докосват сърцата с изпълненията си, като ходеща изложба преминаха множество коне. Шествието завърши пред НЧ „Родопска искра 1880“, където енорийския свещеник отец Димитър изчете молитви за здраве и благополучие, благослови присъстващите на празника и захрани първия кон в шествието.

Неповторимата майсторка на родопските лакардии Веселина Бабаджанкова бе водещ на богатата празничната програма за Тодоров ден в Чепеларе, която се проведе на три близки локации. Нейното участие, направи слънчевия Конски Великден още по-усмихнат.

На площад „Олимпийски“ продължиха да ни радват гайдарите и самодейците от община Чепеларе. Конна база „Аспарух“ проведоха забавни игри, от които деца и възрастни спечелиха награди за безплатни уроци по езда.

Народното веселие на площада продължи с неуморните изпълнители от Виевската фолк група и кръшни хора до късния следобед.

На площада и около него имаше скара, захарни памуци, понички, продаваха се тениски с бродирани шевици, разхождаха се хора с екзотични животни, а присъстващите се радваха на възможността да избират между три близки локации с различни мероприятия.

На ул. „Йордан Данчев“, намираща се зад НЧ „Родопска искра 1880“ бе определено мястото за близка среща с коне за езда от Конна база „Аспарух“. С много внимание от тяхна страна децата се радваха да се качат на конете, да се разходят с тях, да ги погалят или само да се снимат с тях.

До старата Автогара (ул. „Чая“) се проведоха зрелищни състезания по надтегляне с тежковозни породи коне до 500 кг, 600 кг и 700 кг. Освен местни коневъди в състезанията участваха и гости от с. Костандово и гр. Смолян.

Там бе раздаден постен и месен курбан за здраве и спасение от инциденти в горите, осигурен от хората, занимаващи се с дърводобив на територията на община Чепеларе и граждани, дарили средства в кутии, оставени по магазините в града. Остатъкът от средствата бе добавен към паричния фонд за наградите на победителите в трите места от трите категории на килограми коне, осигурен от Община Чепеларе.

Поради големия интерес към състезанията и множеството допълнителни участници в тях официалното награждаване на площад „Олимпийски“ започна в 15:00 часа с награждаване на „най-малък участник в народна носия“ и „най-красив кон“, които спечелиха съответно Георги Михаилов Георгиев на 1 г. и З м. и конят Тайсан на Кристина Калинова.

Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев и зам. –кметът Стоян Кузмов поздравиха и наградиха победителите в състезанията за тежковозни породи коне по категории килограми, които са както следва:

Категория до 500 кг:

  1. Боян Митев с кон Чильо

  2. Ахил Чавдаров с кон Арап

  3. Алекс Баргански с кон Виктор

Категория до 600 кг:

  1. Кристина Калинова с кон Тайсан

  2. Михаил Георгиев с кон Любо

  3. Георги Росенов с кон Силвър

Категория до 700 кг:

  1. Георги Ковачев с кон Зоро

  2. Ради Делиев от гр. Смолян с кон Мечо

  3. Александър Калинов с кон Шарко

За стопаните на най- силните тежковозни коне по категориите от състезанията, освен паричния фонд и специалните грамоти от Община Чепеларе имаше и много подаръци от спонсори.

Община Чепеларе като основен организатор на празника изказва искрена благодарност към съорганизаторите си в лицето на Конна база „Аспарух“ и местните коневъди. Благодарности и към отец Димитър и всичи спонсори, които зарадваха първенците със специално изработени дървени купи от „Веселино гифтс“, гравирани дъски за мезе от „Дюкянчето на Криси“, фуражи „Геби“, „Марпет макс“ и торти от „Мери кейкс“.

Вълнуващ и незабравим беше Тодоров ден в Чепеларе тази 2024-та година. Насладихме се на разнообразна програма, пълна с емоции! Ръководството на Община Чепеларе благодари на всички, които станаха част от празника и го направиха още по-красив, облечени в народни носии или облекло с български фолклорни елементи, като се надява за в бъдеще тази традиция да бъде надграждана, а Тодоров ден все по-емоционален и запомнящ се!

Alternative ext

Alternative xt

Alternativ text

Alternative xt

Вирни се горе