Вълк тормози родопска община, над осем овце паднали жертви на звяра

 Вълк тормози родопска община, над осем овце паднали жертви на звяра

Вълк единак тормози сериозно жителите на селата в община Неделино, като вече осем овце са натръшкани от дивият звяр. Нападенията върху домашните животни е предимно през деня, когато те са на паша, като вълкът избирал най-добрите овце от стадата и ги атакувал. Нападенията са предимно в землищата на селата Върлино и Гърнати, като жертвите са от стадата на различни собственици, по четири от населено място. Има съмнение, че вълкът е атакувал и стадо в Тънка бара, но там трупът на животното не е открит.

„Вълкът дебне, когато стадото е на свободна паша и атакува. В нашата община жертвите са най-малко осем, а в селата отвъд билото, в Кърджалийско са пострадали още десет овце“, коментира кметът на Гърнати, Асен Гънгаров.

Според него, вълкът е забелязан от не един човек, но за радост за сега няма нападение върху хора. Нападенията са се случвали и винаги, когато животните не били пред погледа на собствениците си.

„Уведомили сме Горското стопанство в Златоград и Ловното дружество в Мадан. Надяваме се с откриването на ловния сезон, да се организира хайка и да бъде отстрелян въпросният вълк“, коментира Гънгаров.

Според кмета на село Гърнати, до сега са нямали подобен проблем, но това лято нападенията са доста, като последното е от миналата седмица. Обикновено вълкът нападал жертвите си, разкъсвал ги и в последствие изоставал части от тях в близост до останалите животни от стадото.

Вирни се горе