Валежи, гръмотевици, градушки през цялата седмица

Валежи, гръмотевици, градушки през цялата седмица

Динамично - такова накратко ще бъде времето този юли месец.

И през новата седмица времето ще остане променливо, проливните валежи, придружени от гръмотевични бури, на места с градушка, показва прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Купеста и купесто-дъждовна облачност ще се развива главно в следобедните часове над Източна България и планинските райони и на места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 27° и 32°С.

Във вторник вятърът ще се обърне от североизток. Над цялата страна времето ще бъде предимно слънчево, с купеста облачност след обяд над планинските райони, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Дневните температури ще се повишат слабо и максималните ще са между 28° и 33°С.

В сряда в западната половина от страната вятърът отново ще е северозападен и въздушната маса ще се лабилизира. Ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има валежи, гръмотевични бури и градушки, а температурите ще се понижат. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо с максимални температури на места достигащи до 34-35°.

В четвъртък и петък и в Източна България вятърът ще се ориентира от северозапад, но там ще се задържи предимно слънчево и горещо. Над Западна и Централна ще остане неустойчиво с условия за краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места в следобедните часове. През втория ден и над Източна България ще се развие купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Съществена промяна на температурите не се очаква.

През почивните дни от север ще прониква хладен въздух. Облачността над страната ще е значителна и на много места ще има валежи, в отделни райони значителни с гръмотевици. Температурите ще се понижат и в неделя максималните ще бъдат между 23° и 28°С, по-ниски от обичайните за края на първото десетдневие от месеца.

Ето какво ще е времето през юли

Динамично - такова накратко ще бъде времето този юли месец.

Ще се редуват много слънчеви часове, дъжд и гръмотевични бури, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Минималните температури ще се движат в порядъка на 10-12 градуса, а максималните ще достигат и ще надхвърлят 30 градуса.

Около 3 юли обаче се очаква през страната да премине студен фронт и на места ще има интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Максималните температури ще са между 25 и 28 градуса.

Към 7-8 юли облаците ще се разсеят и краткотрайни валежи ще има само в планинските райони.

В средата на месеца времето отново се очаква да е динамично и ще има силни превалявания. Възможни са и градушки, като през този период отново ще наблюдаваме понижение на температурите - максималните стойности няма да достигнат 30 градуса.

Към края на месеца ще се радваме на повече слънчеви дни и високи температури.

Времето ще е характерно за летния месец - топло и сухо. Остава вероятността за краткотрайни валежи, предимно по високите места.

Вирни се горе