Валентин Коцаков: „Отбелязваме 45 години благотворно балнеолечение в Девин.“

Валентин Коцаков: „Отбелязваме 45 години благотворно балнеолечение в Девин.“

Ако сега град Девин е прочут балнеолечебен курорт, с предпочитание и на чужденци към него, то е благодарение на поставеното начало на 6 септември 1974 г. и следващите успешни стъпки към развитие, особено през последните години. В онова паметно за града време се откриват балнеолечебница, курортна поликлиника и санаториум. Сградата е модерна с всички необходими кабинети и процедури за лечение и възстановяване. Пет години по-късно с постановление № 2 от 11 януари 1979 г. Министерският съвет определя Девин като център за международен туризъм, благодарение на балнеолечебните и климатичните особености, които притежава за лечение на заболявания на опорно-двигателната, нервната, храносмилателната и отделителната система. Заплануваният за разширение комплекс обаче остава недовършен поради настъпилите политически промени на 10 ноември 1989 г. Общината решава да обяви конкурс за стопанисване. И така Девинският балнеосанаториум заедно с рехабилитационно-оздравителния център и прилежащия към него терен е отдаден на концесия, съгласно решение на Общинския съвет след проведения конкурс и спазените изисквания за извършване на подобни процедури. Договорът между община Девин и концесионера е сключен на 9 юли 2003 г. и е за 35 години. Освен инвестиции, концесионерът се задължава да запази предназначението му за развиване на балнеолечение и туризъм. Сега този комплекс „Орфей” съчетава едноименния 5-звезден Спа хотел и едноименната Специализирана болница за рехабилитация, която тази година получи първата си акредитация от Министерството на здравеопазването с оценка „Отличен“. Управител на комплекса е Валентин Коцаков, който отговори на няколко въпроса.

- Господин Коцаков, какво означава отбелязването на 45-годишнината на благотворното балнеолечение в Девин?

-Най-напред благодарност към нашите предшественици. Те са положили необходимите здрави основи на балнеолечението в Девин. Лечебницата е била захранена с два минерални извора – от Беденски бани и чрез сондажи от Девин. Работела целогодишно. Къпането в басейна ставало на смени за жени и мъже. А също имало по 10 вани за жени и за мъже. Поликлиниката разполагала с амбулаторен и физиотерапевтичен кабинет с отделения за различни процедури. Санаториумът имал 30 легла, а пансионатните легла достигат до 100. Стола за хранене със 100 места използвали лекуващите се в санаториума и в пансионата.

- Какво подобрение даде тази концесия? Сега с какво разполага комплексът ?

-Спа комплекс „Орфей“ е разположен в собствен парк в самия център на град Девин. Има 210 стаи, като от тях на специализираната болница за рехабилитация са 68. На територията на комплекса работят три ресторанта – основен, ресторант с европейска кухня „Класически ресторант“ и ресторант с тематична източна кухня „Ориенталски ресторант“. Комплексът разполага също така с три басейна, които се захранват с минерална девинска и беденска вода. Два от басейните са вътрешни, като единият е с олимпийски размери, а най-големият басейн е външен. За гостите на хотела има изградени два лоби-бара, както и нощен клуб. За най-малките гости има забавления – външни и вътрешни. Комплексът е основно посещаван от български пациенти и туристи. Идеално място за почивка е на семейства с малки деца. Също така е подходящо място за провеждане на фирмени мероприятия. Конгресният център има две зали: „България“ с капацитет до 150 човека и „Европа“ с капацитет до 300 човека. Спа центърът е един от най-големите в страната, като разполага с възможности за кало- и хидро-лечение, физиотерапия, две парни бани, две сауни, модерен фитнес, египетска и турска баня.

- Споменахте за висока посещаемост…

-Да, радваме се на висока посещаемост от български и чуждестранни туристи, които са предимно от Русия и Израел. Базата целогодишно е заета. Странно, но Девин бил забелязан още през 1975 г. от финландци. При нас има правило да назначаваме на работа висококвалифицирани и мотивирани професионалисти, да имаме най-съвременна и модерна апаратура и всички да работим в името на хората, на тяхното здраве и възстановяване на силите им! Без значение какво правиш, ти трябва да го правиш винаги като професионалист, с душа и сърце.Това е моята максима. Помага ни и това, че Девин е изключително добро място за живеене, за отдих и лечение, имаме разбирателство с управата, местните хора са отзивчиви.

- Моля, обяснете на каква база, или как може да се лекува и да почива при вас човек?

-Болницата ни има сключени договори за лечение по клинични пътеки с НЗОК и програмата за рехабилитация и възстановяване на НОИ. Заболяванията, показани за лечение в заведението, са: Заболявания на опорно-двигателния апарат; Заболявания на периферна нервна система; Заболявания на стомашно-чревния тракт и чернодробно-жлъчни болести. Освен по някоя от тези програми, осъществяваме също свободен прием. Ефективността от лечението се базира както на високата квалификация на работещия медицински и друг персонал, така и от изключително лечебната минерална вода, климатичните фактори и съвременната медицинска и диагностична техника.

Росица Примовска

Вирни се горе