Валентин Кахайов: „Важно е да научим младежите на доброволчество, солидарност и взаимопомощ“

Валентин Кахайов: „Важно е да научим младежите на доброволчество, солидарност и взаимопомощ“

Валентин Кехайов е основател и председател на Сдружение „Млади изследователи за младежко развитие“ в гр. Смолян

В този труден и объркан свят все повече млади хора се губят, живеят в една безтегловност, в залитане от едно към друго нещо, а понякога дори към вредни навици. Все повече младежи губят надежда, че нещо зависи от тях, че могат да променят света, че могат да допринесат за развитието на своя град или на своята държава. „Те обаче сами трябва да търсят шанса си, да са активни, да се борят. Не могат да стоят и да чакат някой нещо да им даде на готово, ако те самите не го поискат“. Това каза Валентин Кехайов – председател на Сдружение „Млади изследователи за младежко развитие“. Сдружението функционира вече няколко години в Смолян, в началото като неформална група. Сега вече си има и свое място – в Източното крило на община Смолян, на 5-ти етаж, изцяло обновено и подредено от млади хора, със собствен труд и средства, където да се събират и обменят добри идеи, практики, където се провеждат обучения.

Валентин Кехайов е завършил в Икономическия университет във Варна, специалност „Туризъм“. Сега обаче е „младежки работник“, тук в родния си град Смолян. „Работата ми ме прави щастлив. Всеки ден се срещам и общувам с различни млади хора, имам възможност да им предам моя опит и знания, смятам че съм направил правилния избор“, каза Кехайов. Според него младия човек трябва да е активен гражданин и да участва в процесите, свързани с неговата община, държава, да прави всичко възможно, за да просперира неговия град. „Аз всеки ден срещам млади хора, които смятат, че цялото щастие и благополучие ще се случи ей така, седейки си в къщи и гледайки социалните мрежи. Мисля, че те трябва да се научат на постоянство, трябва да бъдат в общност, която да ги дърпа нагоре, а не в такава, в която се мисли само за консумация, за питиета, въобще за неща, които нямат никаква стойност. Така те пропиляват едно ценно време. Тези години са изключително ползотворни. Тогава човек трябва да даде всичко, за да се развива, да се учи, а не да е пасивен и да смята, че друг е длъжен да му даде нещо“, категоричен е Валентин Кехайов. Затова той, със своите морални ценности, които със сигурност ще устоят на времето, с разбиранията си за живота, иска да бъде пример за младите хора. Като студент Кехайов е бил на младежки обмен в Италия, където в рамките на една година се обучавал в различни сфери. Идвайки в Смолян, след това, той бил убеден, че трябва да направя нещо за своя град. „Обмислях дълго идеята и стигнах до извода, че младите хора в този регион се нуждае от пътувания, а големи възможности за това дава програма Еразъм +“, каза председателят на младежкото сдружение в Смолян. До момента около 200 млади хора от регион са се възползвали от програмата и са пътували из Европа. Близо 1200 пък са младежите дошли тук. По „Еразъм +“ това лято младежи са били на Канарските острови, предстои пътуване до Испания и Франция. „Това са едни прекрасни обмени, в които обучаваме младежките лидери, а те пък от своя страна въвеждат нови практики и променят своята общност“, заяви Кехайов.

Сдружение „Млади изследователи за младежко развитие“ работи с всички институции, има много партньори и реализира редица проекти и в гр. Смолян – почистиха и разкрасиха места, изоставени с години. „Оказа се, че вандализма спря. Нито един от графитите, които бяха изрисувани над Каскадите в града, не е надраскан или повреден. Младите хора имат нужда от поле за изява, затова ние се опитваме да ги приобщим, да търсим проблема и да работим за неговото отстраняване, а не само да го констатираме и да съдим“, отбеляза Валентин Кехайов. По думите му е много важно да научим младежите на доброволчество, на солидарност и взаимопомощ, да правят нещо за собствено удовлетворение, а не за сметка на друго. „Човек е длъжен да остави нещо за общността. Младият родопчанин има много достойнства, смея да твърдя, че дори в големите градове няма такава активност. Много съм горд, че нашите младежи искате да съграждат, да бъдат въвлечени в смислени неща, да запълват своето време с нещо приятно, забавно, образователно и социално, да търсят щастието си. А най-хубавото е, че те оценяват това, което получават от нас и са благодарни. Това пък е моето удовлетворение“, каза в заключение председателят на Сдружение „Млади изследователи за младежко развитие“ Валентин Кехайов.

Вирни се горе