Вълчи камък с приз за "Атракция на годината"

	 Вълчи камък с приз за "Атракция на годината"

Двутоновият каменен вълк, който бе поставен тази пролет на най-високата панорамна площадка на Балканския полуостров, край девинското село Гьоврен получи първа награда в раздел „Атракция на годината“ на Националната кампания "Чудесата на България". Призът бе връчен на кмета на Община Девин Здравко Иванов от Небие Кабак, зам.-председател на Комисията по туризъм в парламента на тържествена церемония днес в столичният Гранд хотел "Милениум“.

В мотивите за наградата се отбелязва, че снимките на най-новата атракция на територията на Община Девин са се радвали на голям интерес в социалните мрежи и се превърнала в любима дестинация на български и чуждестранни туристи това лято. Организаторите изтъкват още, че грамадният каменен вълк на върха, който се намира на 1650 метра над морското равнище припомня стара легенда. Според нея, навремето звярът нападал стотици стада, а когато го хванали, овчарите го хвърлили от върха. Воят му пронизал с такава сила склоновете, че отеква и до днес.

От своя страна градоначалникът на #Девин благодари за наградата, като изтъкна заслугите на младите момчета от Гьоврен, създали Туристическо дружество „Зелена Долина“ и реализирането на тази туристическа дестинация.

„Създаването на атракцията е изцяло частна инвестиция. През 2012 година група жители на с. Гьоврен регистрират „Зелена долина“, след което изграждат площадката и я популяризират като туристическа дестинация. Две години по-късно правят и наблюдателната кула. Постоянството и енергията, с която работят тези момчета лично мен като кмет ме мотивират да им помогна, като с лични средства съм финансирал изработването и изграждането на скулптурата на вълка. Неин автор е Иван Тотев. По този начин допринесох да оживее легендата за Вълчи камък“, сподели Иванов на церемонията.

Кметът на Девин добави още, че работата на това туристическо дружество е пример за добра практика, показвайки как трябва да се работи и популяризират природни забележителности.

kamak

Вирни се горе