„Ваканция на село в Родопите“ – лагерът, който връща към истинското детство

 „Ваканция на село в Родопите“ – лагерът, който връща към истинското детство

В смолянското село Смилян деца от дигиталното поколение се учат да квасят мляко и да играят стари български игри „Ваканция на село в Родопите“ – лагерът, който връща към истинското детство

По професия Антония Чиликова е организатор на събития, но от 20 години подпомага развитието на селския туризъм в Родопите чрез различни проекти и инициативи, сред които е и Гайдарското надсвирване в с. Гела. Любовта на Антония към региона е много голяма, затова тя започва да търси различни форми, чрез които да го популяризира.

По време на COVID пандемията Чиликова отново е тласната от неистовото желание да се заеме с организацията на събития с кауза – едно от тях са детските лагери. Така, с помощта на Милкана Йорданова от комплекс „Млечен дом“ и местния активист Илия Годев, в смолянското село Смилян започват да се провеждат лагери за деца – „Ваканция на село в Родопите“. Впоследствие тримата успяват да направят интересна програма, която изключително много се харесва на децата. Лагерни дейности

Когато децата пристигнат в Смилян, те се настаняват в местния хотел „Млечен дом“, който е едиствения със собствена мандра. Там децата се хранят само с домашно приготвена храна.

Мястото е много специално за хора от цяла България заради гостоприемството на Милкана Йорданова и нейното семейство. Дворът е доста голям и дава възможност за игри и забавления. Там се намира и мандрата, неслучайно избрахме това място, което да предлага на децата здравословна храна”, разказа пред Economic.bg Антония Чиликова, организатор на детски лагер „Ваканция на село в Родопите“.

„В една от инициативите дори учим децата как сами да избиват масло в бурилка, как да подквасват кисело мляко и т.н.“

Всеки ден в едноседмичната програма на лагера е различен и е наситен с много интересни дейности. Организаторите предварително обясняват на децата, че има часове, в които ще играят навън, и трябва да оставят телефоните си в обособена за целта кутия.

Често пъти улисани в игри, децата забравят за телефоните си, родителите им звънят, но не могат да ги намерят. Приятелствата, които завързват, споделените игри, творческият процес и като цяло животът на село, се оказва много по-интересен за децата, отколкото техните телефони”, разказва Антония.

По време на лагера децата играят стари български игри, сред които „Замръзванка“, „Кральо-портальо“, „Капитане, капитане“, „Стражари и апаши“, народна топка, федербал, криеница. Но дейностите не включват само игри – в ежедневието си децата имат определени задължения и по този начин организаторите ги учат на труд. Малчуганите участват в слагането на масата, в подготовката на обяда и вечерята, освен това помагат в мандрата и двора.

„За нас е важно да възпитаваме полезни навици у децата. Неслучайно избрахме Смилян за място, където да се провеждат лагерите – в това село традициите са запазени и можем да ги показваме на децата. В селото има музей на боба, фолклорът е на почит, местната кухня също е много вкусна. Миналата година учихме децата да правят пататник. Тази година те ще правят известното родопско ястие синдермьо, което е подобно на качамак, както и марудници – родопски палачинки“, каза Антония Чиликова.

Това лято в лагера ще има различни занимания, като "Плаж и джапане в близката река“, "На лов за рибки и попови лъжички“, "Кулинарно ателие“, "Разходка в гората – търсене на диви гъби и билки“, “Състезание с хартиени лодки”. Ще има и специален ден, който е наречен "Разходка в миналото“, до местността със запазени траншеи от Балканската война, където децата ще се запознаят с историята около освобождението на Родопите.

Освен това, на всеки лагер се организира както вечер на талантите, така и фолклорна вечер, когато в мандрата идват местни гайдари и певици, облечени с автентични носии, и учат децата да играят хора. За да е още по-пъстро и приятно, вечерно време децата се събират и си разказват приказки.

Целта ни е да събудим у децата желание за творческа изява и грижовност към традициите”, заяви Чиликова.

Кой може да се включи в лагера?

Първоначалната идея е била лагерът да е насочен към деца от големите български градове, но за изненада на организаторите, се записват деца, които идват в България само през лятото на гости на роднини.

“Лагерът се оказа успешната формула, която да напомня на тези деца за българската култура и традиции”, каза още Чиликова.

По думите ѝ родителите са изключително благодарни за преживяванията, които организаторите са предоставили на децата им.

С тези лагери ние връщаме децата към истинското детство, което по същество е пълно с игри сред природата, а и приключенията и преживяванията са нещо, което изпълва децата с много добро настроение и енергия. Това заражда любовта им към планината и България”, допълни Чиликова.

По думите на Чиликова в лагера може да се запишат деца от 8 до 14 години.

“По-големите деца се грижат за по-малките, а по-малките научават много нови неща от по-големите. Това е приемствеността между поколенията. Насърчаваме както отборността чрез колективните игри, така и индивидуалността – всяко едно дете да бъде себе си, да покаже таланта си и да получи адмирации от другите деца”, каза още тя.

Чиликова споделя, че най-голямата награда за нея са усмивките на децата и приятелствата, които те завързват впоследствие.

Тази година смените на лагера ще бъдат две – от 26 юни до 2 юли и от 31 юли до 6 август, като все още има свободни места, но бързо се запълват.

Вирни се горе