В Златоград търсят средства за ремонт на срутващ се храм

 В Златоград търсят средства за ремонт на срутващ се храм

Патрон на почти стогодишната църква е покровителят на града – свети Атанас

Малката църква „Св. Атанасий Велики“ в Златоград тази година навършва 95 години от построяването си, но в момента състоянието й е плачевно и се нуждае от спешен ремонт, за да не рухне, пише „Нов живот". Покривът й е напълно разрушен, влага прониква в стените и зидовете, дървените греди гният и има голяма опасност да се срутят камбанарията и купола на храма.

Председателят на Църковното настоятелство „Св. Георги“ в най-южния български град – свещеник Константин Атанасов, обяви за целта благотворителна кампания. За ремонта, консервацията и запазването на християнската светиня в автентичния й вид са необходими 40 хиляди лв. Дарения се събират в двата храма на Златоград, открита е и банкова сметка на църковно настоятелство на храм „Свети Георги“.

Рушащата се днес църква „Св. Атанасий Велики“ е изградена през 1923 г. на мястото на манастир, разрушен от турците през 1750 г. Строежът й е изцяло дело на златоградчани и живеещите в околията, като труд са полагали не само мъжете и жените, но дори и децата. Речните камъни и дървеният материал се подавали в жива верига, от ръка на ръка от района на реката Мангов врис до върха, изтъква публикацията в „Нов живот".

Свети Атанасий е смятан за покровител на Златоград, защото е запазил населеното място от кърджалийските разбойници на Мехмед Синап, изпратени да потурчат останалото християнско население в града.

Златоградчани пазят спомена, предаван от техните предци, че преди кръвопролитието ято черни гарвани се спуснали от връх Свети Атанас и започнали да кълват очите и лицата на разбойниците и конете им. В ужас турските орди побягват оттук и повече никога не се връщат в Златоград.

Ето и банкова сметка, открита от църковното настоятелство на храм „Свети Георги“ в Златоград за набирането на даренията за ремонта на духовната крепост, която е паметник от регионално и национално значение:

Банка ДСК IBAN BG 26STSA93000000473855

BIC STSA BGSF

Вирни се горе