В Црънча стягат събор на 28 май

В Црънча стягат събор на 28 май

Първият Празник на село Црънча ще се организира и проведе на 28 май, събота тази година. Кметът на селото Недко Хаджиев обещава Съборът да е ежегоден.

„Първоначално беше замислено празника да се проведе на 24 май, но поради абитуриентските празници с които са ангажирани много семейства от общината и областта, решихме събора да се проведе в най-близката събота до тази дата. Празникът на село #Црънча е посветен на обичая „Предой“. Искам накратко да ви запозная, какво представлява празника „Предой“, особено по-младите, които са били малки или не са били родени когато се честваше този празник. Главния поминък на Црънча в миналото е животновъдството и земеделието. На практика“Предой“е началото на селскостопанската година. На този ден се отбиват агнетата от овцете майки и за пръв път овцете се издояват /предояват/ от където е името на празника. Също така се отделят самала от касъра т.е мъжките от женските. На този ден се определят районите/дангите/за пашуване на овцете и едрия добитък определят се и площите за косене. Спазаряват се надниците /платата/на пастирите, избира се пъдар/дратин/за охрана на продукцията и спазване на решенията взети на Предой. Също така се избира главен кехая, който е уважаван от всички и е посредник при решаване на спорове и други възниквали противоречия между хората. При приключването на тези действия всички се отдават на празнуване през целия ден. Във всяка къща има печено агне а в по-големите семейства и по две. Всички са облечени в празнични дрехи.“ каза кметът Недко Хаджиев.

Организаторите на събитието получават пълно съдействие и подкрепа и от кмета на Община Доспат инж. Елин Радев.

Ето и програмата на Събора в село Црънча:

На 28.05.2022 г. Кметство с. Црънча и Народно читалище „Просвета-1959“ организират провеждането на традиционен Събор – Црънча- 2022, свързан с празника „Предой“.

10.00 ч. – Музикална програма- МФГ ‘‘Виденица‘‘ – с. Змеица;

11.00 ч.- Официално откриване;

11.15 ч.- Продължение на музикалната програма;

12.00ч.-Изпълнение на народни песни-Виктория;

13.00 ч. – Мъжка Фолклорна Група – гр. Сърница;

14.00 ч . – Музикални изпълнения на фолклорната група от с. Буйново;

15.00 ч. -Музикални изпълнения на фолклорната група от с. Ягодина;

16.00 .ч – Музикална програма и хора.

Вирни се горе