В Смолян тържествено беше отбелязан празникът на Кръщението Господне, Богоявление

 В Смолян тържествено беше отбелязан празникът на Кръщението Господне, Богоявление

Седем смелчаци нагазиха водите на р.Черна за Божия кръст, улови го 30-годишен варненец

Празникът на Кръщението Господне беше отбелязан тържествено в Смолян. Света Божествена литургия за Йордановден отслужи в храм “Свети Висарион Смоленски” архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион в съслужение със свещеник Димитър Михайлов . След това пред храма Негово Високо Преподобие извърши Велик Богоявленски водосвет. Духовникът освети бойните знамена на 101–ви Алпийски полк, на 21–ви Пехотен средногорски полк, освободител на Родопите по време на Балканската война и на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан. Архимандрит Висарион поздрави миряните с празника Богоявление, като благослови присъстващите и благопожела да процъфтява християнската вяра и любов в сърцата ни. Светата православна църква чества празника на Кръщението Господне и явяването в пълнота на Триединния Бог. Това е велико знаменателно събитие в историята на човечеството, защото поставя началото на обществената проповед на нашия спасител Господ Иисус Христос, подчерта още в словото си архимандрит Висарион.

Секретарят на община Смолян Момчил Николов поздрави от името на кмета Николай Мелемов присъстващите и военните по повод големия Господски празник известен и като Просвещение. „Святото Богоявление събира всички нас –духовенство, държавници и войнство, за да бъде извършена стародавна традиция – на 6 януари Българската православна църква да благослови представителите на родната ни армия и бойните й знамена. Нека свято да пазим традициите, завещани ни от великите наши предци”, каза в словото си Николов.

Той пожела с осветената вода на Богоявление всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот. Николов припомни, че Българската армия няма нито едно пленено знаме в историята ни. Той пожела на военнослужещите да бъдат горди, здрави и силни и с чест да служат на родината ни. След това с литийно шествие всички се оправиха към река Черна при Спортната зала, където архимандрит Висарион хвърли кръста. Във водите нагазиха 7 смелчаци, а Разпятието извади от реката 30-годишният Ангел Ангелов от Варна . След това в реката под звуците на родопската гайда мъжете играха хоро. Ангел е за първи в Смолян, но за кръста се хвърля за трети път. На почивка е в нашия град и от Интернет днес сутринта прочел къде ще се хвърля Божия кръст и дошъл. Всичко е Божия промисъл, посочи мъжът. Той пожела здраве на сина му, който е на една годинка, както и на всички присъстващи.

В отбелязването на Богоявление взеха участие още зам.-областният управител Адриан Петров, председателят на Общинския съвет инж.Димитър Кръстанов, шефът 101 Алпийски батальон полк полковник Димитър Кацаров и много граждани. Във всички храмове на Смолянска духовна околия беше отбелязан Йордановден.

Вирни се горе