В СМОЛЯН ТЪРЖЕСТВЕНО БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН 24 МАЙ

В СМОЛЯН ТЪРЖЕСТВЕНО БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН 24 МАЙ

Днес тържествено беше отбелязан в Смолян, 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът започна с химна на братята Кирил и Методий „Върви, народе възродени”.

„На 24 май отдаваме почит към безсмъртното дело на светите братя Кирил и Методий- творците на нашата азбука. Това не е просто официален празник – това е денят, в който всички българи можем да кажем: „И ний сме дали нещо на света – на вси славяни книги да четат..“

24 май е символ на достойнство, традиция и духовност,“ посочи в словото си пред просветните и културните дейци кметът Николай Мелемов.

Той каза, че всичко велико в нашата история започва с безсмъртното дело на братята Кирил и Методий, защото те ни внушиха самочувствието на народ в световния културен напредък.

„Позволете ми, в този светъл ден, да се обърна с думи на признателност към последователите на солунските братя - УЧИТЕЛИТЕ. Въпреки всички превратности на времето, в училищните класни стаи ясно, упорито и недвусмислено звучат вечните уроци за живота.

Днес се прекланяме и пред талантите на Смолян. Творческите пориви и постижения на дейците на изкуството и културата са гордостта на Общината. Нужни сте ни, за да оцелеем, защото един народ е жив, докато пази и развива културните си ценности“, посочи още в словото си Мелемов.

След това секретарят на община Смолян Момчил Николов обяви Годишните награди на община Смолян за 2023 г. , които Мелемов връчи на 32 изтъкнати дейци в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката.

Мелемов връчи най-голямото отличие „Почетен гражданин на Смолян на изтъкнатите ни творци Георги Гривнев и Светозар Казанджиев, с което бяха удостоени с решение на Общинския съвет.

Началникът на РУО Никола Запрянов връчи почетно отличие –грамота „Неофит Рилски“ на МОН на седем отличени учители.

В празничната програмата участваха талантливите деца от Детските градини, ЦПЛР –ОДК-Смолян, Общински духов оркестър и др.

Снимки: Пенко Чешмеджиев

cheh

Alterndecata

Вирни се горе