В Смолян ще се проведе Регионален етап на XII Национален събор на народното творчество в Копривщица – 2022 г.

В Смолян ще се проведе Регионален етап на XII Национален събор на народното творчество в Копривщица – 2022 г.

На 04 юни 2022 г. (събота) от 10:00 часа на площад „България“, Нов център /Амфитеатър/ в гр. Смолян ще се проведе Регионален етап на XII Национален събор на народното творчество в Копривщица – 2022 г.

Селекционна комисия, назначена със заповед на Областния управител на област #Смолян, ще проследи изявите на изпълнителите и ще излъчи най-добре представилите се за участие в Националния етап. В комисията са включени експерт от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ - БАН) и професионалисти, работещи в сферата на нематериалното културно наследство.

В предстоящия Регионален етап ще вземат участие самодейни състави и индивидуални изпълнители към читалищата от гр. Смолян, с. Мугла, с. Средец, гр. Девин, с. Виево, с. Павелско, гр. Мадан, с. Полковник Серафимово, с. Буково, гр. Неделино, с. Орехово, с. Борино, гр. Чепеларе, с. Буйново, с. Момчиловци, с. Петково и др.

Организатори на Регионалния етап на фолклорния събор са #Областна администрация – Смолян, Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“ – Смолян със съдействието на общинските администрации на територията на областта.

XII Национален събор на народното творчество в Копривщица ще се проведе от 5 до 7 август 2022 г. Той се организира от Министерство на културата, Община Копривщица, Областна администрация на Софийска област, ИЕФЕМ - БАН, с медийното съдействие на Българска национална телевизия, Българско национално радио и Българска телеграфна агенция.

Участници в събора са носители и наследници (групови и индивидуални) на локално нематериално културно наследство от всички области на страната, които представят местни традиции.

Вирни се горе