В Смолян почетоха паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия

В Смолян почетоха паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия

С поднасяне на цветя и едноминутно мълчание в памет на жертвите при тежки пътни инциденти, Смолян се присъедини към събитията в подкрепа на пострадалите при пътнотранспортни произшествия, както и на техните роднини и близки. Проявата, в която се включиха представители на местната власт, институции и младежи от БЧК, се състоя на пешеходната пътека на бул. „България“, пред църквата „Св. Висарион Смоленски“.

През 2020 година в страната ни са станали 5710 катастрофи, в които са загинали 463 души, а 7121 са били ранени. За десетте месеца на тази година при 5046 тежки пътни инцидента загиналите са 418, а ранените – 6347.

21 ноември 2021 г. е обявен за Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия под мотото „ПОМНИМ! ПОДКРЕПЯМЕ! ДЕЙСТВАМЕ!“. Началото на инициативата е поставено през 1995 г. от Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година, в третата неделя от месец ноември.

Вирни се горе