В Смолян има едва 40% изпълнение на водни проекти

В Смолян има едва 40% изпълнение на водни проекти

Към края на декември 2022 са приключени 17 проекта с бенефициенти общини по ОПОС. Това стана ясно от изслушването на екоминистърът Росица Карамфилова. 15 ВиК проекта са в изпълнение. Две комисии се събраха на общо заседание, за да изслушат Карамфилова и строителния министър Иван Шишков за изпълнението на ОПОС в сектор Води.

На 80% изпълнение е проектът на ВиК Стара Загора. Рисковете са в проектите на ВиК Видин, Смолян и Перник. Във Видин няма никакво започнало строителство, каза Карамфилова. В Смолян има едва 40% изпълнение. Има много предизвикателства, коментира народният представител от ГЕРБ Николай Нанков. Той изрази притеснението си, че дискусията може да е закъсняла. Планът за индексация на цените по договорите е влязъл в сила, стана ясно по време на дискусията. Тези индиксации са в размер на 15%. Планът за действие към програмата също давал резултат, според екоминистъра. Песимистичният вариант за МОСВ е да загубим 20 милиона евро.

Във ведомството й работели отблизо с ВиК холдинга да станат факт проектите и даже трябвало да им сложат бюра там, за да са на къса каишка от ВиК холдинга, както се пошегува тя. От ПП поискаха да видят плана за действие. Увеличават се плащанията към бенефициентите. Има още уроци, които трябва да се научат, подчерта министър Карамфилова. Работим изключително в синхрон, каза регионалният министър Иван Шишков. Проблем, според него са неконсолидираните ВиК дружества.

Снимка БГНЕС

Вирни се горе