В РИМ "Стою Шишков" започват ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО`2023

В РИМ "Стою Шишков" започват  ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО`2023

През 2023 година за 25-ти пореден път се провеждат Европейските дни на наследството, в които всяка година през месец септември се включват милиони хора от почти всички страни на нашия континент.

Европейските дни на наследството – това широко европейско движение се осъществява под постоянното мото: ”Европа, общо наследство” – като съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз. За 2023 г. инициативите се провеждат под мотото „Живо наследство“.

От 15 септември посетителите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян ще имат възможност да разгледат изложбата „Известни родопчанки, будителки” с историите на родопски жени, с ярки изяви в просветната и обществена дейност, радетелки за свобода и равноправие. Това са историите на Рада Казалиева, Йордана Беличина, Яна Шишманова, Дора Василева, Величка Пачеджиева и др. Изложбата е част от провеждаща се Информационна кампания на Клуб на жените „Родопчанка“ под надслов „Да запазим спомените живи“.

17 септември 2023 г. е ден на „Отворени врати“ за безплатни посещения на постоянната експозиция „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни“ на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян и временните изложби.

Вирни се горе