В Регионална библиотека се проведе демонстрационен ден за привличане на нови членове към любителски фотоклуб „Светлопис”

В Регионална библиотека се проведе демонстрационен ден за привличане на нови членове към любителски фотоклуб „Светлопис”

В Регионална библиотека се проведе демонстрационен ден за привличане на нови членове към любителски фотоклуб „Светлопис”. В едногодишна програма, включваща 48 безплатни занятия, фотолюбители от Смолян ще могат да се усъвършенстват и научат повече за „изкуството на светлината”.

Инициативата е част от дейностите по проект „Клуб "Светлопис" - място за развитие на любителското фотографско изкуство в сърцето на Родопите”, който библиотеката реализира по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество” с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Ментор на фотолюбителите е познатият на смолянчани фотограф Сашо Сарандалиев, който представи пред събралата се ученическа аудитория постигнатото до момента от клуба. Той разказа за трудностите, които Ковид ограниченията са донесли на сформирания в началото на 2020 г. фотоекип и сподели задоволството си и от постигнатите успехи на младите светлописци. С участието си в общински, областни и национални фотоконкурси, при реализирането на колективни изложби и участие в инициативи на библиотеката, фотолюбителите са показали желание за непрекъснато обучение и усъвършенстване.

Майстор-фотографът накратко запозна присъстващите с историята на фотографията , като наблегна върху значението и ролята й в живота на всеки един човек. Демонстрира фотографска техника, с част от която се обучават и в момента светлописците и сподели за новите придобивки, които ще бъдат закупени по проекта – компютър, мастиленоструен принтер и цифров фотоапарат.

Присъстващите „стари членове” на клуба споделиха какво ги мотивира за участие и какви са любимите им теми за фотозаснемане. Експонираната във фоайето на библиотеката постоянна изложба нагледно представи творческите търсения и възможности на фотолюбителите.

Демонстрационният ден завърши с желание за включване на четирима нови членове към клуб „Светлопис” и ученическа аудитория запозната с възможността, която предоставя Национален фонд „Култура” и Регионална библиотека за развитие на любителското творчество в Смолян.

Вирни се горе