В понеделник учениците от община Смолян са на училище

В понеделник учениците от община Смолян са на училище

Учениците от община Смолян утре, 28 януари, понеделник, са на училище. Това съобщи кметът на община Смолян

“В другите общини кметовете ще вземат решение дали ще бъде възстановен учебния процес”, обясни от своя страна областният управител Недялко Славов. Директорът на РЗИ Смолян д-р Мими Кубатева лаконично обясни за SmolyanNews.com, че утре ще се проведе заседание в здравната инспекция и ще стане ясно каква е епидемиологичната обстановка в областта.

Ситуацията след обявеното бедствено положение в община Смолян се нормализира, обяви пред медиите кметът Николай Мелемов. В отделни села има проблеми. Пропаднал е пътят между Ряка и Катраница, Селище- Еленска е възстановен вече пътя, а Мугла е критична точка. Пътят до селото е затворен, няма достъп и до Депото за твърди битове отпадъци. По участъка има паднали лавини, срутища, свлачища и дървета. Техниката е стигнала до паметника, а от другата страна на пътя също работят машини. Изпратили сме наши хора от община Смолян с резачки да помагат за разчистването. В Мугла няма и електричество. Ще направим всичко възможно поне днес да се разчисти пътя до депото, допълни зам.-кметът инж.Мариана Цекова. Няма да спира и работата по разчистването на пътя до селото.

Кметът Мелемов каза още, че селата без ток са Арда, Могилица, Горово и Сивино. Там ще бъдат закарани генератори докато се възстановят повредите. Няма бедстващи хора, посочи още кметът. Той обяви, че от понеделник, 28 януари, ще бъдат възстановени учебните занятия в училищата.

Бедственото положение в област Смолян остава в сила и днес. Това съобщи областният управител Недялко Славов след проведеното заседание на Областния кризисен щаб. Възстановява се поетапно електрозахранването в общините Борино и Доспат. Учениците в община Доспат ще бъдат три дни в дървена ваканция, заради бедственото положение. Това става ясно от издадената заповед на кмета инж. Елин Радев, с която се обявяват дните понеделник, вторник и сряда за неучебни за детските градини и училищата. Заповедта е съгласувана с началника на Регионалното управление на образованието в Смолян Мария Семерджиева.

В курорта Пампорово има ток и вода.

Проходът Превала е затворен. В Пампорово продължава да се пропуска движението само с вериги и в едната посока. Работи се за пренасочване на потока от Пампорово към изхода посока село Проглед. Пътят Стойките – Пампорово също е отворен за движение.

Проходът Рожен също е отворен за движение, ограничението за вериги отпадна в 14 часа, съобщи след среща на Кризистния щаб областният управител Недялко Славов.

Вирни се горе