В ПАМЕТ НА СИМЕОН НИКОЛОВ

В ПАМЕТ НА СИМЕОН НИКОЛОВ

На 28 януари се навършват 40 дни, откакто ни напусна художника Симеон Николов. Той е роден на 13 август 1944 в Ксанти, Гърция. След военната си служба като художник във Военно-медицинската академия – София, Симеон Николов става художник в Родопския драматичен театър.

През 1973 завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“ при проф. Петър Михайлов. От 1973 участва в многобройни национални и регионални изложби и международни пленери по живопис. От 1988 е член на Съюза на българските художници.

От 1973 до 1992 е главен художник на град Смолян в Окръжния съвет и допринася много за изграждането на новия център, и естетизиране на цялостния облик на градската среда. От 1993 работи като уредник в Художествената галерия в Смолян.

Основна тема в творчеството му е красотата на Родопите – духът на планината и величието на природата. Рисува основно в жанровете пейзаж, натюрморт и портрет. Но освен родопските баири и ливади той рисува и прекрасни морски пейзажи, зими и абстрактни композиции. Негови платна като: „Портрет на Калиопа“, „Художествената академия“, „Министерство на земеделието“, „Мелник“, „Цирк“, „Църквата в Горно Райково“, „Чинарът“, триптих „Ателие“, „Лунната долина“ са едни най-високите постижения в творчеството му. Той е автор със звучен и благороден колорит, експресивен живописен жест и сдържана естетика. Картините му са динамични и спонтанни, излъчват светлина, чистота и живот.

Симеон Николов е представял мащабни самостоятелни изложби в България и чужбина – в Съюза на българските художници на „Шипка“ 6, в Германия и в други галерии, но изложбите в Клуб „Култура“ – Смолян бяха истински празник за него и за града.

Симо Николов ще бъде запомнен като обаятелна и колоритна личност, уважаван и обичан човек. Над 1000 негови произведения обогатяват фондовете на галериите и красят домовете на хилядите негови почитатели и приятели в Смолян, България и чужбина. Негови творби са притежание на Националната галерия, Художествена галерия – Смолян, Художествена галерия – окръг Зул, Германия и десетки частни колекции в Австралия, Гърция, Германия, Италия, Израел, Канада, САЩ, Франция и др.

Панахидата в памет на Симеон Николов е в събота, 28 януари, от 11.30 часа в храм „Св.Висарион Смоленски“ в Смолян, съобщи дъщеря му Сузана Николова.

Поклон пред светлата му памет!

Вирни се горе