В МБАЛ – Смолян, отбелязаха 105-годишнината от рождението на проф. д-р Райко Райчев

В МБАЛ – Смолян, отбелязаха 105-годишнината от рождението на проф. д-р Райко Райчев

Днес, в залата на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” АД - Смолян, бе отбелязана 105-годишнината от рождението на проф. д-р Райко Райчев. Събитието бе организирано от Лазар Френкев – приятел на бележития онколог, с подкрепата на МБАЛ и Районната лекарска колегия. Присъстваха близки и приятели на проф. Райчев, началници на отделения, лекари от града и областта, Румяна Карагрьошева - директор РЗОК, Емилия Кафеджиева – гл. секретар на РЗИ, Светлана Хаджиева – директор на Регионалната библиотека „Николай Вранчев”.

apostolova

Проф. Райко Райчев създава първото ръководство за онкопатолози в България: "Патология и биология на злокачествените тумори", обучава и възпитава няколко поколения патолози и онколози. Организира първата в страната секция по онкопатология е експериментална онкология, изгражда основите на националния хистопатологичен туморен регистър. Заедно с проф. Станко Киров поставят основите на онкодиспансерната мрежа в страната. Известно време всеки месец е идвал в смолянсакта болница да преглежда, лекува и диагностицира онкоболни.

gaidi

„Когато постъпих на работа в болницата в Смолян от Мадан, ми беше предложено и започнах работа в онкологичен кабинет в първо вътрешно отделение. И в този период, около две години имах удоволствието да работя всеки месец с д-р Райчев и д-р Киров. Обслужваха се пациенти от цялата Смолянска област. В болницата се извършваха прегледи, операции, диагностика и химеотерапии. Това беше едно голямо предимство за пациентите, за да не пътуват към Пловдив и София”, каза д-р Емилия Апостолова – зам.-директор на МБАЛ.

raikov

Директорът на библиотеката Светлана Хаджиева предостави копие от статия за проф. Райчев, публикувана през 1967 г. в списание "Родопи". "Статията е изключително емоционална, представя неговия професионализъм и медицински постижения. Попадайки на такива ", посочи Хаджиева.

Проф. Райков е роден на 1 юни 1917 г. в Асеновград. Завършва медицина в София през 1942 г. Работи като асистент в Института по патология на МУ - София, а от 1947 г. и като асистент в Института по рентгенология. Професионалният му път е свързан с новосъздадения през 1958 г. Научноизследователски онкологичен институт, където той е научен сътрудник, а след това дълги години завежда секцията по "Патология на туморите". По онова време той преподава и в Института за усъвършенстване на лекарите (ИСУЛ), чрен е на експертната комисия по туморите към международната здравна организация в Женева. Във връзка с проучванията си върху пигментните тумори получава грант от международния институт за борба с рака, даван за първи път на българин - едногодишна научноизследователска работа в Нидерландия.

Умира на 29 октомври 1997 г. По повод 100-годишнината от рождението му, на 8 август 2017 ж., в Музея на далекосъобщенията в Централната софийска поща, е извършена валидация на марка с лика на проф. Райко Райчев.

Вирни се горе