В манастира: „Всички сме тук, защото вярваме, че ще измолим изцеление и благополучие.“

В манастира: „Всички сме тук, защото вярваме, че ще измолим изцеление и благополучие.“

От бебенце до 93-годишна богомолка, с много дечица, мъже и жени, младежи и цели семейства бе изпълнен днес епархийският манастир над Смолян „Свети Пантелеймон“. И всички със светли и обнадеждени лица. Знаят защо. Много са намерили тук изцеление и спокойствие, други с болки и трепет търсят помощ, но всички идват с радост да благодарят и с надежда да се помолят.

Тук човек разбира, че дори да нямаме драстични здравословни проблеми, ние пак сме обременени от помисли, несполуки, телесни и душевни трудности, имаме волни и неволни грехове, често без да ги разбираме. Защото сме далеч от Евангелските правила. Но… всички прибягваме до Истината, когато в сърцето ни просветне къде е и защо ни е нужна. Разбираме, че не сме сами. Че има Спасител и негови верни последователи-светии. Затова вярващите с радост и надежда, с благодарност и молитва ги почитат. Както и днес – Деня на свети великомъченик и целител Чудотворец Пантелеймон.

За храмовия празник на епархийския манастир бяха пристигнали поклонници не само от Смолян и околностите. Десетки леки коли с регистрация от София, Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен… бяха изпълнили пространството до манастира. Хората имат нужда от духовна опора, от сила, която да им сочи правилния и успешен път, от надежда, че ще преуспяват в семействата и в труда, в обучението на децата и младежите. Едноименната църква в манастира с богата празнична украся от живи цветя отваряше сърцата на влизащите. Голяма част от богомолците оставаха на двора да слушат Литургията, изпълнявайки предпазните правила срещу коронавируса. Вътре в църквата бяха с предпазни маски.

Празничната божествена света Литургия отслужиха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“, отец Васил Маджаров от храм „Св.Николай Чудотворец“ и отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ /всички от Смолян/. Участваха иподяконите Тодор, Емил и Емил, а песенното озвучаване бе на църковния хор при храм „Св. Николай Чудотворец“. В определени моменти се включваха и много богомолци. Всички пееха като едно.

На Литургията по достойнство бяха почетени и Св. Седмочисленици, които църквата отбелязва на 27 юли – светите братя Кирил и Методий и техните верни ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий, които „извеждат славянските народи от мрака на езичеството и стават първи просветители, създават книжовна школа и развиват активна проповедническа дейност.“

Извършена бе лития около храма с иконата на Св. Пантелеймон. Отслужен бе празничен водосвет и бе осветено Пехотлебие.

Иконом Запрян Шиков поздрави всички с празника и благодари, че са тук – в манастира. Благодари на игумения Анастасия и на тези, които са помогнали за устройване на манастира. Призова покровителя на тази свята обител: „Свети страдалче и целебниче Пантелеймоне, моли милостивия Бог да прости прегрешенията на душите ни. Ти, който изцеляваше от всяка болест, помогне и на нас. Затова и ние тук въздаваме молитва за мир, любов и изцеление, за здраве и спасение. Бъдете всички присъстващи живи и здрави и от Бога благословени!“

Тържествен камбанен звън се разнесе из простора, придружен с песнопението „На многая лета“.

На всички бе раздаден вкусен благословен курбан.

Росица Примовска

Вирни се горе