В к. к. Пампорово се провежда 47–ма Асамблея на еколозите от общините в България

В к. к. Пампорово се провежда 47–ма Асамблея на еколозите от общините в България

Асамблеята ще продължи от 12 до 14 октомври

Кметът на Община Чепеларе откри форума и сподели с еколозите, че в Чепеларе е стартирала пилотна практика по разделно събиране на хартия. Идеята е в нововъведената система да се включат всички представители на бизнеса, а в последствие да бъдат обхванати административните учреждения и домакинствата на територията на града. На този етап ще се събира разделно само хартия, а в последствие ще се въведе и разделно събиране на останалите видове отпадък от опаковки – метал, пластмаса и стъкло.

Г-жа Чакърова поясни още, че с въвеждането на разделно събиране на отпадъците, местната власт цели намаляване или запазване размера на такса битови отпадъци. Това може да се случи само, ако всички започнат задължително да събират разделно отпадъците си. Общината е започнала да създава условия за това. Кметът заяви също, че предстои рекултивиране на депото “Ракида” в Чепеларе.

През първия ден на форума се проведоха дискусии на темите: „Устойчиво управление на биоразградимите отпадъци – оценка на потенциала, технологии за оползотворяване на биоотпадъци и управление качеството на компоста, ферментационния продукт, стабилизираната органична фракция след МБТ и утайките от ПСОВ” и Компостирането – начинът да минимизираме ефекта от климатичните промени”.

Утре предстои да се обсъждат темите:„Възможности за финансиране на екологични проекти по ОПРСР”, „Програмите за трансгранично сътрудничество – възможности за финансиране на общински проекти в областта на околната среда”, „Социализиране на природното богатство в общините в подкрепа на екотуризма”, „Кръговата икономика и развитието на туризма, Биологичното разнообразие – основен ресурс за развитие на екотуризма”, „Представяне на фирма Соларфотоника – технологии в областта на възобновяемите енергии” и др.

Вирни се горе