В храм „Успение Богородично” – с. Широка лъка съборно беше прочетен целият Богородичен акатист

  В храм „Успение Богородично” – с. Широка лъка съборно беше прочетен целият Богородичен акатист

На 31 март – петъчната вечер на петата седмица на Великия пост, в храм „Успение Богородично”- с. Широка лъка, бе отслужено Малко повечерие с целия Богородичен акатист и Молебен канон към Пресвета Богородица. Според църковната традиция, те се изпълняват за последен път през Великия пост.

Четирите статии на молитвеното последование съборно бяха прочетени от Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, от секретаря на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков, от протойерей Иван Марински, председател на храма и от иконом Димитър Куцев.

И тази вечер, Божията Майка помогна много миряни да дойдат в храма, носещ нейното име. Вярващите, в тишина и вглъбеност, отправяха своята дълбока благодарност към Господ Иисус Христос и към Св. Богородица. Четири седмици те вървят по пътя на духовното и телесното пречистване. Доколко успяват, не знаят – но се надяват, Божият Син и св. Дева Мария да са милостиви към тях и да ги закрилят.Затова и тази вечер, прозвучаха благоговейно припевите:”Радвай се, Невесто неневестная!” и „Аллилуиа!”

Вечерното богослужение уважиха кметът на селото Васил Седянков, директорът на НУФИ- Стоянка Тенова, общественици.

В края на Богородичния акатист епископ Висарион се обърна към народа със слово, в което заяви, че през Великия пост, лукавият силно ни изкушава и напада, за да ни смути духовно, да ни отслаби, да ни отчае , да ни накара да се откажем от великопостния подвиг, и да се предадем на плътски живот.Владиката ни увери, че в този момент имаме нужда от по-голяма духовна подкрепа, която я търсим, и получаваме от Божията Майка. Затова призова:”Пресвета Богородице, огради ни и ни защити от нападенията на лукавия, предпази ни от хулни мисли, скверни чувства, плътски пожелания, зли намерения и лоши деяния! Упъти ни към доброто и ни помагай останалото време от нашия живот да прекараме безгрешно, за да получим спасение и вечен живот”

Епископ Висарион благопожела на миряните леки, благодатни и спасителни пости и преподаде архипастирския и светителски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

shir

Сийка Кетева

Вирни се горе