В храм „Св. Неделя“ започна четенето на Последованието на Жениха

 В  храм „Св. Неделя“ започна  четенето на Последованието на Жениха

През първите три дни от Страстната седмица във всички православни храмове се служи Последование на Жениха. Това е едно от най-покайните богослужения на Страстната седмица, наречено така, защото първото песнопение започва с думите „Се Жених грядет” („Ето, Женихът /Христос/ идва”).

Тази вечер /25 април/ в смолянския храм „Св. Неделя“ архиерейският наместник eпиcĸoп Bиcapиoн oтcлyжи първото богослужение Πocлeдoвaниe нa Жeниxa с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Заедно с епископа съслужиха иконом Запрян Шиков от храма, иподяконите Красимир, Илия Емил, Тодор и певци.

Чрез четивата, покайните песнопения и изнесената в центъра на храма за поклонение икона на страдащия Христос с трънения венец се посочва, че Христос е нейн Жених: „Ето, Женихът идва в полунощ и е блажен онзи слуга, когото Той намери да будува; а недостоен пък е онзи, когото Той намери да дреме. Така че внимавай, душо моя, не се отдавай на сън, за да не бъдеш предадена на смърт и ще бъдеш заключена извън Царството (небесно). Но стани и извикай: свят, свят, свят си, Боже наш, по молитвите на Богородица помилвай ни!“ Песнопението е посветено на притчата за десетте девици, в която образно Христос е представен като очаквания Жених.

На първото от трите богослужения се извършва и спомен за добродетелния Йосиф, син на патриарх Иаков и внук на Авраам . Йосиф се смята за предобраз на Иисус Христос, защото и той като Спасителя бил намразен и продаден от завист на езичници, измъчван и наказван заради чужди грехове. Картината се допълва от евангелската притча за злите лозари, фарисеите и книжниците, които в крайна сметка убиват Сина на Господаря на лозето .

Миряните смирено преживяваха последованието, дошли да отправят взор и молитва към Спасителя. Знаят, че Църквата ни насърчава да придобиваме добродетели в духовната борба, да имаме вяра и надежда за прошка и утешение, да сме благодарни на Бога за всичко.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Георги Гаджев

Вирни се горе