В Деня на Европа над село Забърдо полетяха седемдесет и осем бели гълъба

     В Деня на Европа над село Забърдо полетяха седемдесет и осем бели гълъба

На 9 май в село Забърдо се проведе първи европейски фестивал „Гълъб на мира-Забърдо 2023“. Официален гост на проявата, която се състоя пред монумента „Гълъб на мира“ бе заместник областният управител Христо Станчев. „78 години след края на Втората световна война ние, признателните потомци, свеждаме глави в знак на почит и преклонение пред жертвите на най-катастрофалния период от развитието на човечеството. На 9 май е прекратен най-жестокият и кръвопролитен световен сблъсък, довел до милиони жертви и разбити човешки съдби. За този ден трябва да се говори и пише много, за да се знае много! 9-ти май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Днешният ден е и празник на Европа, на държави на Стария континент, на техните граждани, които днес живеят в мир, които работят за постигането на по-висок жизнен стандарт“, каза в обръщението си към присъстващите Христо Станчев. Той им пожела спокойно бъдеще в една силна и просперираща България и Европа, където всеки гражданин се чувства защитен като в свой дом, живее добре и отстоява моралните ценности, върху които се гради мира. Нека има мир в Европа, за да се радваме на щастливия смях на нашите деца!

Участниците във фестивала „Гълъб на мира-Забърдо 2023“ пуснаха да отлетят в небето над родопското селото седемдесет и осем бели гълъба с послание за мир.

На събитието присъстваха Боран Хаджиев - кмет на община Чепеларе, Павлин Белчев - кмет на община Баните, гости и жители на село Забърдо.

Фестивалът продължи с фолклорна програма в центъра на селото и курбан.

Вирни се горе