В Борино ще празнуват Петровден и 80-годишен юбилей

 В Борино ще празнуват Петровден и 80-годишен юбилей

В събота, 29 юни от 9 часа, църквата „Св. св. Петър и Павел“ в село Борино ще отпразнува своя храмов празник и 80-годишния си юбилей. За случая ще пристигне архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Той ще отслужи светата божествена литургия заедно с председателя на храма протойерей Тодор Веселинов и духовници от Смолян.

Църквата в село Борино е съградена с помощта на Пловдивска света митрополия и с волни пожертвования от българските семейства, заселили се там след Първата световна война, когато границата с Гърция се затваря и ограничава родопчани да ползват паша за стадата си там през есенно-зимния сезон. С местното население намират общ език и досега са в добри съседски отношения.

Тази света обител е открита и осветена през 1939 г., а в края на миналия век и началото на този е разширена и обновена, с каменна зидария, с иконостас и с вградени частици от светите мощи на Великомъченик Трифон.

Патроните на храма светите апостоли Петър и Павел са от първите ученици и последователи на Христос, ревностни проповедници на Неговото учение, претърпели много страдания и гонения. Те са наречени „първовърховни престолници и вселенски учители". Нека на Петровден да сме заедно и да почетем двамата смели и пламенни пазители и разпространители на Христовата вяра!

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе